måndag 9 november 2020

Svavelsyra+vatten

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. När svavelsyra blandas med vatten sker det under kraftig värmeutveckling, vilket kan leda till kokning och därmed sprättande av starkt frätande vätska. Det är därför viktigt att tillämpa SIV-regeln (Syra I Vatten), alltså inte späda syra genom att hälla på vatten, utan göra vatten surt genom att hälla på syra. Svavelsyra och vattensäkerhet.


Om du släpper ut svavelsyra på huden, vill du tvätta bort den med stora mängder rinnande kallt vatten så snart som möjligt. Vatten är mindre tät än svavelsyra , så om du häller vatten på syran sker reaktionen ovanpå vätskan.

När svaveltrioxiden avdunstar från syran så kommer den att dra till sig vatten från luften och så kallad svavelsyradimma bildas. Om det uppstår en läcka av svavelsyra utomhus så kommer den inte att avdunsta utan istället ta sig ner i marken. Det här leder till att ämnen som karbonater frigörs och de här ämnena kan nå grundvattnet som då blir förorenat.


Koncentrerad svavelsyra tar upp vatten ur luften, och används därför i vissa sammanhang för att torka den. Om koncentrerad svavelsyra placeras i fuktig luft, kan den börja ryka genom att avdunstad svavelsyra drar åt sig så mycket vatten att syredroppar bildas, vilket gör att det ser ut som dimma ovan syreytan. Tvätta med mycket vatten. Omedelbar läkarbehandling är nödvändig, då obehandlade frätskador på hud är svårläkta.


Vid ögonkontakt: Spola omedelbart med mjuk tempererad vattenstråle eller ögonspolvätska minst minuter.

Ta ut ev kontaktlinser. Hur går det till när svavelsyra protolyseras i vatten ? Alltså hur ser reaktionsformeln ut i två steg. I vatten löser den sig lätt varvid svavelsyrlighet bildas. Den största naturliga källan till svaveldioxid är vulkaner. Hygieniskt gränsvärde: ppm.


Späda koncentrerad svavelsyra med vatten. Hej, Skulle behöva lite förklaring till denna fråga: Hur ska man gå tillväga ifall man vill späda koncentrerad svavelsyra med vatten ? Jag förstår såklart att man ska ha en fin stråle och använda skyddsglasögon. När en syra lämnar ifrån sig en proton till ett annat ämne, säger man att syran är protolysera eller att syran har protolyserat.


Ett annat sätt att beskriva det på är att syran är deprotonera eller att syran har deprotonerats. Se hela listan på naturvetenskap. Orsaken till detta är att protonövergångar till målmaterialet bryter ned eller gör det mer vattenlösligt. När man löser en stark syra i vatten avger de flesta syramolekylerna sina protoner till vattnet. Exempel på starka syror: – Väteklorid (saltsyra): HCl.


Salpetersyra: HNO3. Alla dessa syror har i någon mån förmågan att lösa upp metaller.

Guld kan exempelvis inte lösas av någon av dessa syror om de bara får verka för sig. Om man däremot blandar saltsyra och salpetersyra resulterar detta i något som kallas för kungsvatten, vilket löser även guld. Först avges en proton från den starka svavelsyran. Kvar finns sedan en vätesulfatjon, HSO4–vilket är en svag syra, men även en jon. H blir inte lika lågt som om man hade löst en en stark syra i vattnet.


CH3COOH (förkortas ofta HAc, där Ac kommer av engelskans acetic acid). Då protoner försvinner från lösningen så lossnar protoner från den svaga syran, och pH ökar långsammare. Metalljoner kan i många fall fungera som syror. Vad som händer är att metalljonen binder upp vattenmolekyler, och en av dessa släpper ifrån sig en vätejon.


För att beskriva hur stark en syra är så använder man sig av något som kallas för syrakonstanten, vilken skrivs som Ka. På grund av de små värdena minuslogaritmerar man Ka, och pKa ger oss siffror i en omfattning vi enklare kan arbeta med. Mer om detta under titeln ”syrakonstanten” i menyn till vänster. Ju mindre pKa är, ju mer av syran protolyseras (ger ifrån sig protoner).


Om du lägger till vatten i koncentrerad svavelsyra kan det koka och spotta och du kan få en otäck syraförbränning. Det är lösligt i vatten och avger då värme och bör hanteras med försiktighet. Det används för att framställa gödselmedel och andra kemikalier, vid petroleumraffinering, järn- och stålproduktion, vattenrening och många andra användningsområden. Vätesulfatjonen, som är en syra (förutom att den är korresponderande bas still svavelsyramolekylen), reagerar med en vattenmolekyl.


Det bildas en sulfatjon, förutom det som alltid bildas när en syra reagerar med vatten. Den bildade sulfattrioxiden reagerar med vatten vilket ger svavelsyra i gasfas. Din lärare menade nog att substansmängden av saltsyran inte påverkas av om man tillsätter avjonat vatten , skulle jag tro.


När man blandar HCl-molekyler med vatten , kommer varenda molekyl att reagera med vattnet , så att det bildas oxoniumjoner och kloridjoner istället (det inns alltså inga HCl-molekyler i saltsyra).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...