tisdag 22 december 2020

Två faser i samma rör

Två faser i samma rör

Idag går det två faser och en nolla (svart, vit och blå) i samma rör. Det är OK under förutsättning att de två faserna matas från olika matande faser i centralen. Det bygger på att fasvridningen mellan de inkommande faserna gör att strömmen i nollan blir max den ström som går i en faserna.


Jag ska installera en extra strömbrytare brevid en befintlig. Fram till den befintliga brytaren går det ju ett rör med kablarna. Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen. Två grupper i samma rör OK i detta fall? Peter Jag tänkte behålla 20A-gruppen till spishällen och komplettera anläggningen med en 16A-grupp till ugnen.


Nu till frågetecknet: Det finns ett 16mm- rör som mynnar ut i närheten av där ugnen ska stå. Jag vill dra två olika grupper till samma kopplingsdosa. Alltså såhär: Från centralen går två grupper, i varsitt rör med egna noll och jord-ledare. Så inga genensamma ledningar alltså.


Två faser har hittills inneburit två separata uttag. Elkos nya och helt unika 2-vägsuttag råder bot på detta. Detta betyder att exempelvis en tvättpelare, som består av två tunga förbrukare, kan matas med varsin fas och fortfarande dela på ett.


Tror vi missförstår varandra lite Det händer ju att det finns behov av flera faser i samma dosa. Däremot är det vanligt att det är draget tre faser och en noll i ett rör till tvättmaskin´s resp torktumlare dosorna i Badrummet ,och här är det ju normalt att man kopplar tvättmaskinen mellan en fas och nollan ,samt torktumlaren till en annan fas samt till nollan ,så bägge maskinerna får alltså samma nolla. Men till två olika grupper för tex en till väggutag-belysning i rum ett ,och.


Om två faser i samma rör så har nr en vit märkrand. Röd finns inte och får ej användas i nya installationer. Då det blir för trångt att dra ytterligare två helt separata kabel vägar från. En elfirma här i stan har också gjort samma fel.


Skulle misstänka att du har samma. Jag har för mej att detta har diskuterats förut och man då kom fram till att en trepolig säkring där även nollan avsäkras skulle kunna vara lösningen. Jag har även varit med om på ett ställe att de ville att vi skulle dra i två nollor i samma rör när vi förberedde för diskmaskin. Det är inte heller tillåtet att dra flera grupper i samma rör eller dosa.


Reglerna säger att det inte får finnas flera grupper under samma lock. Du får ha max trådar i ett 16mm VPrör. Det du kan göra här är att dra en kabel från kopplingsuret eller koppla radiatorn via ett eget kopplingsur ifrån den befintliga dosan. Mot bakgrund av att allt är korrekt dokumenterat så ser jag inget problem med två grupper i samma rör. Får man lägga två enfasgrupper i samma rör ? Att blanda två grupper (skilj på vad grupp och fas innebär) på en neutralledare är helt enkelt inte tillåtet om inte neutralledaren är skyddad mot överbelastning genom att matande faser bryts vid överbelastning av neutralledaren, ett mer avancerat arrangemang.


Genom att förse samma strömställare med en extra brytare går det att manövrera två lampor samtidigt oberoende av varandra. En sådan kallas kronomkopplare , vilket härstammar från att det förr var vanligt med takarmaturer (lampkronor) som innehöll två lampslingor som skulle kunna styras var för sig. Lamporna som användes då kallas än idag kronljus. Aggregationstillstånd kallas även aggregationsform och är de olika former som ett ämne kan befinna sig i beroende på temperatur och tryck.


De tre i vardagslivet vanligaste formerna är gasform, flytande form och fast form. Vid högre temperaturer bildas istället plasma, och vid låga formar vissa ämnen Bose–Einstein-kondensat. Vid extremt högt tryck uppstår tillståndet degenererad materia. Japp, två enfasgrupper i samma rör är naturligtvis också en möjlighet. Men det får man ju inte avsluta i en tvåfacksram med två uttag i. Då två olika grupper inte bör finnas blandat i kopplingsutrymmet för två apparater.


Tänk bla över risken att blanda ihop nollorna vid byte av uttagen. Dvs faser nollor och jordning i samma rör. Unikt 2-vägsuttag för två separata faser.


I exemplet med olja och vatten i ett glas så är området som vattnet upptar en fas eftersom så länge du rör dig runt i vattnet så ser allt likadant ut och samma sak i oljan men om du rör dig från vattnet till oljan så är det klart att dessa två området inte är lika varandra och eftersom blandningen således inte kan sägas vara likformig så delar vi upp blandningen i två faser. Två områden som är likformiga. Nej, den är dubbelisolerad på samma sätt som en N1XV. Inte finns heller någon rimlig anledning till strängare krav i ett markkabelrör som i sig inte uppfyller kraven på enkel isolering utan kräver kablar. Kravet på isolering mot högsta förekommande spänning gäller när enkelisolerade ledare samsas i ett rör , inte kablar.


Rör används för att sammanbinda elcentralen med infällda dosor i dold förläggning. VP- rör finns i olika diametrar där 1 och mm är de mest använda. VP-röret kan böjas med hjälp av böjfjäder.


Att böja VP- rör är inte helt enkelt och kräver en del träning. Om det anses för svårt finns det färdiga böjar att köpa. Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.


Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...