onsdag 23 december 2020

Värma kött i ugnen

Låt sedan köttet komma upp i rumstempratur. Du vill inte ha köttet ”well done”. Köttfärslimpa: Stek snabbt på båda sidor i stekpanna.


Om du har en stor bit, värm i ugn, täckt med i folie i ca 175°C. Jag hade en stor klump fläskkarré i ugnen igår, nästan timmar i 1grader. Blve mkt mört och fint.


Men hur ska jag nu värma upp denna köttklump utan att den blir torr? Ugn värmer från alla sidor och passar därför bra till större köttstycken. Rumstemperera köttet och bryn det gärna runt om så du får den goda stekytan. Ju varmare köttet är, ju gråare blir det.


Men det tar lång tid att uppnå grader i mitten. Låg ugnstemperatur ger en jämn innertemperatur och gör köttet saftigt- men en tråkigare yta! Tillaga därför en kort stund på hög värme följt av en längre period med låg värme.


Kör i ugnen på lägsta temperatur tills de är varma. Då kommer biten bli varm men inte mer tillagad. Så länge maten blir ordentligt uppvärmd är det ingen skillnad på om du använder spisen, ugnen eller mikron. Det kan dock vara svårare att få en jämn temperatur i mikro, och det kan därför vara bra att känna lite på maten så att man vet att allt har blivit ordentligt uppvärmt.


Matplatser förhindrar att köttet torkar när det värms upp. Hur mycket längre tid det tar är svårt att säga, det beror på ugnen och på gratängernas tjocklek. Låt inte köttet vara inne för länge, det är kanske bättre att värma det först och sedan linda in i alufolie under tiden som gratängerna blir klara.


Bryn köttet i stekpanna eller grill ca 2‐3 minuter per sida, salta och peppra. Salta och krydda köttet i god tid innan du sätter in den i ugnen så bevaras köttsaften bättre och du får en jämnare smak. Marinera med fördel ett par timmar innan, gärna över natten. Stoppa in termometern i den tjockaste delen av köttet och ställ in på önskad temperatur.


Värma kött i ugnen

Använd kötttermometer! Köttet fortsätter att tillagas utanför ugnen. Mört kött är som saftigast mellan och grader.


Det är alltså innertemperaturen som avgör hur saftigt köttet kommer att bli, inte huruvida ytan är brynt eller ”stängd”. Tänk på att värmen gör att köttet fortsätter att tillagas när du tar ut det ur ugnen. Värm ugnen till 200°. Pensla med grillolja, salta och krydda.


Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur. Bryn köttet i stekpanna eller grill ca 2‐minuter per sida, salta och peppra. Koka potatisen och mosa med mjölk och smör till tjock konsistens. Bryn kött som kycklingspett (även stekar, biffar och kotletter) på hög värme och låt dem bli klara på låg värme i ugnen.


Ris går också att värma i mikron med hyfsat resultat. Låt köttet anta rumstemperatur och värm ugnen till 175º. Skala lök och morötter, skär morötterna i mindre bitar och skär löken i klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna. Gnid in köttet med kryddorna.


Värma kött i ugnen

När smöret tystnat, bryn det på alla sidor. Ta ett ark vårrullepapper (täck de andra så de inte torkar ut) och lägg ca msk fyllning på, inte riktigt i mitten av pappret (se bild). Lägg kött , lök och morötter i en ugnssäker form. Rulla till mitten och vik in kanterna.


Blanda alla ingredienser till smeten som ska hjälpa vårrullarna att fästa. Låt ditt mos få en aptitretande finish genom att värma det i ugnen , ensamt eller tillsammans med övriga ingredienser. Med lite ost på toppen blir moset läckert gratinerat och får ett härligt tuggmotstånd.


Värma kött i ugnen

Rör i gröten ca 1-gånger när den är i ugnen. Om gröten blir för tjock så späder du den med lite mjölk eller grädde, jag använde en skvätt grädde i gröten för att få den där lilla extra goda smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...