måndag 28 december 2020

Värma kött två gånger

Värma kött två gånger

Många tror att mat som värmts upp en gång efter tillagning måste slängas. Men det stämmer inte, menar Christina Lantz , mikrobiolog på Livsmedelsverket. Det finns egentligen ingen gräns för hur många gånger du kan värma upp din mat, så länge du värmer den så att den blir rykande varm och sedan kyler ner eventuella rester.


Låt sedan köttet komma upp i rumstempratur. Du vill inte ha köttet ”well done”. Man brukar ju säga att man inte ska värma om mat flera gånger men hur ska man tänka? Om jag tex gör en potatisgratäng helt färdig vid ett tillfälle, värmer upp den vid ett annat tillfälle och serverar. Kan jag frysa in det och sedan värma upp det igen?


Vad gäller för kött ? Lägg steken på pergamentpapper och aluminium. Upptäckten har troligen skett av en slump, när en klumpig urtidsman tappat ett köttstycke i elden. Innan han hann ta upp det igen hade det stekts. Det stekta köttet var både lättare att tugga och smakade säkert bättre än han var van vid.


Om man helst inte vill slänga en fin bit kött kan man steka upp köttet , eller göra en gryträtt av det – och därefter frysa in det värmebehandlade köttet igen. Vissa råvaror blir rent ut sagt farliga om du värmer på dem igen. Svamp: Generellt sett gäller att svampar alltid ska ätas så snart som möjligt, för att inte riskera att dåliga ämnen hinner frigöras. Läs mer: tips på enkla glutenfria rätter. Att värma på ägg en andra gång kan vara farligt och kan sätta din mage ur.


Att ta med sig matlåda på jobbet är både billigt och smidigt - men viss mat ska du inte värma igen. Kolla listan för att veta hur farlig din mat kan vara! Ja, man kan värma kyckling två gånger men som med all mat så måste man alltid ta en titt på det som man värmer. Om det är så att man lät kycklingen stå ute bra länge efter den första serveringen så kanske den har blivit dålig. Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång.


Tänkte på eftersom. Svenskt kötts uppdrag är att informera de konsumenter som äter kött om fördelarna med att välja kött som är producerat i Sverige, INTE att öka konsumtionen av kött. Anledningen till det är att Livsmedelsverkets kostrekommendation anger en konsumtion av upp till 5g kött per person och vecka av hälsoskäl, för att kroppen ska få bland annat högvärdigt protein, vissa mineraler. Jag skulle behöva lite input.


Ska ha fest och gäster. Kommer att laga maten dagen innan och värma den straxt innan serveringstillfället. Det är två långpannor med rotfruktsgratäng och ett galler med två biffrader som ska värmas samtidigt.


Hur funkar det med värmen i ugnen? Börja med att göra en eller två förändringar under några av veckans dagar. Det viktiga är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.


Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Du som äter fisk och skaldjur, ät detta två till tre gånger i veckan. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Värm ugnen till 250°C. Ugnsbaka dem i 15–minuter tills de är helt torra och genomsvarta.


Värma kött två gånger

Skala och finhacka schalottenlöken. Skär köttet i två skivor. Lägg lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Jag vill att vi tar tillbaka köttet som festmat och äter det till helgen, en till två gånger i veckan.


Och att vi istället äter mer vitt kött , som fågel och fisk, och vegetarisk mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...