onsdag 6 januari 2021

Vad är en spole för någonting

En spole är en tråd som är lindad i spiral. Ofta avses en passiv elektrisk komponent, eller så kallad induktor, som används i apparater för att filtrera eller välja ut signaler av bestämd frekvens. Tråden i en sådan kan vara lindad kring en kärna, ofta i form av en stav eller en ring, men det förekommer också så kallade luftlindade spolar. Spolars styrka (eller storlek) anges i stället som deras induktans. Induktans mäts i henry, vilket förkortas H. I praktiken används ofta spolar med betydligt lägre induktans än henry, så enheterna millihenry (tusendels henry) som förkortas mH, och mikrohenry (miljondels henry) som förkortas µH är vanliga.


Vad är en spole för någonting

Spolar är dessutom en grundläggande del av en transformator, som används för att omvandla en spänning till en annan. Med andra ord spelar både spolar och kondensatorer avgörande roller i ditt nätaggregat, och därför är det också mycket viktigt att de håller bra kvalitet. Förklara vad en spole är och vilken typ av ström som flyter lättast genom en. Den bryter strömmen mycket snabbare än vad en propp gör.


Spolarna kopplades parallellt med varandra. Detta är alltså någonting helt annat och mycket farligare än vad som beskrivs ovan. För att magnetfältet ska bli starkare, kan man linda ledaren till en.


Vad är en spole för någonting

En lindad tråd kallas för spole. När tråden ansluts till ett batteri går det en ström genom tråden. Ström är ju elektroner i rörelse och de elektroner som rusar runt järnkärnan skapar ett magnetiskt fält. Elektronerna rör sig på ett ordnat sätt. En Helmholtzspole är en anordning som används för att alstra ett nästan homogent magnetfält och är uppbyggt av två solenoida elektromagneter längs samma axel.


Namnet kommer från den tyska fysikern Hermann von Helmholtz och förutom för att alstra egna magnetiska fält används den även för att neutralisera jordens magnetfält. Här är magneten (en elektromagnet) inne i ankaret och man tar ut strömmen i en fast spole utanför ankaret. Tvärtemot hur det är på likströmsgeneratorn. Till höger ser man de två släpringarna av koppar där magnetiseringsströmmen leds in i ankaret via två kol som ligger mot ringarna.


Men om man stoppar in en järn- eller stålstav i spolen så samlas magnetfältet i denna stav som man brukar kalla för kärna. Nu har man en stark magnet som kan användas till mycket. En stor fördel med elektromagneter är att man kan stänga av dem när man vill. Området är dels reglerat i en unik för transportbranschen unik lagstiftning – lag om inrikes vägtransport – men även internationellt genom den s. Transporträtten är unik på så sätt att den inte alltid följer vad som normalt gäller enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler. Spolar och kondensatorer – vad är det och vad används de till?


Spolar kan användas till att omvandla spänning. Spänning kan transformeras, (omvandlas), både upp och ned. Vi antar att spolen förutom sin induktans L, även har en resistans R tex från den tråd spolen lindats av.


Vad är en spole för någonting

Spolen magnetiseras och påverkar ett s. Tricket är alltså att vi med en liten ström skall styra spolen , som i sin tur aktiverar kontakter som styr en stor ström. Fjärrstyrd strömbrytare! Jag fick med denna spole som lök på laxen med en sändning. Jag har ingen aning om vad det kan vara. Mäter 76mm i diameter.


Då gäller det att veta hur man ska göra bedömningen. Detta sker efter vad du har för erfarenheter. Har du ägt endast en typ av fluglina , ja då blir det knepigt för dig. Den vanligast förekommande skrönan är att en skicklig kastare kan kasta bra med vilka linor som helst.


En skicklig är alltid duktigare är en icke skicklig. Tänkte beställa ett exemplar av Lightroom (studentversion) från Adobes hemsida. Efter att ha lagt produkten i varukorgen står det att jag ska fylla i min promotion code. Vad är det för någonting ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...