tisdag 16 januari 2018

Mobilmast räckvidd

Mobilmast räckvidd

Här hittar du kartor som visar täckning för mobiltelefoni, mobilsurf, mobilt bredband och Telia Wifi. Sv: Hur lång räckvidd har en 4G-mast? Lägsta format är 1km och det finns ingen anledning att tro att operatörerna går utöver det i södra Sverige. Men oaktat man inte kan ansluta till en cell på km avstånd så kan dessa celler ge interferens, t ex över öppet vatten som Kalmarsund. Kartorna räknas fram genom teoretiska modeller och visa basstationens räckvidd och tar inte hänsyn till om du befinner dig i en byggnad eller står bakom en mur.


Skillnader kan alltså förekomma. Mobiltelefoner gör det möjligt att prata över det mobila telefonnätet. För att en mobiltelefon skall fungera krävas det att det finns en mobilmast inom räckvidd. När en mobiltelefon används skickar den samtalet eller informationen trådlöst, genom luften, mellan mobiltelefonen och mobilmasten med hjälp av pulsad mikrovågsstrålning.


GSM-telefoner, som enbart används för att ringa me strålar huvudsakligen när ett samtal är aktivt och relativt lite annars. Nyare mobiler, smarttelefoner, en blandning mellan telefon och dator, kan stråla hela tiden om användaren aktiverat funktioner (appar) som går ut på mobilnätet även när mobilen är i ”viloläge” (inte aktivt används). Därför kan flera sändare vara aktiva samtidigt och alla sända ut pulsad mikovågsstrålning.


Se hela listan på stralskyddsstiftelsen. Sk “smartmobiler” sänder höga nivåer av strålning även när de inte aktivt används för surf eller samtal. Barn absorberar mer strålning och strålningen tränger djupare in i huvudet hos ett barn jämfört med en vuxen.


Barns nervsystem är dessutom under utveckling och de även därför känsligare för strålningens negativa effekter. Undersökningar har visat att barn kan absorbera betydligt mer strålning än en vuxen. Gällande gränsvärden är inte anpassade efter ett barns särskilda känslighet utan efter en vuxen man. Barn kan utsättas för mer strålning (gäller SAR helkroppsexponering), särskilt vid exponering för frekvenserna 1MHz, samt i området mellan och GHz. Högst strålning påträffas oftast i lägenheter som har en basstation i samma höjd vars antennriktning är riktad mot lägenheten.


Kullar, skogspartier och andra byggnader dämpar strålningen avsevärt. Olika material kan dämpa strålningen i olika utsträckning, exempelvis tjocka stenväggar. Omvänt kan omgivande byggnader reflektera och förstärka strålningen 4. Mastens höjd och antennernas riktning. Strålningen är högst i antennriktningen. Läs mer om forskningen som visar risker förhälsaoch miljö.


Först bör man mäta strålningen för att få kunskap om källor till mikrovågsstrålning och nivåer. Därefter kan åtgärder för att reducera strålningen behöva vidtas. De vanligaste är: Sträva efter att få ner mikrovågsstrålningen så lågt som möjligt, särskilt där du vistas längre stunder. Mobilmaster sänder vid olika frekvenser och modulationer beroende på teknik. Störst vikt bör läggas vid att reducera strålningen så långt det går vid sovplatsen.


För att minimera strålningen kan dämpande material användas. I svåra fall kan flytt till annan bostad vara bästa lösningen. Kom bara ihåg att hastigheten kan skilja sig från verkligheten beroende på vilken typ av mobil du använder och kringliggande objekt. När du använder en mobiltelefon för att prata, sms:a eller surfa måste telefonen hålla kontakt med en basstation.


Basstationer sänder och tar emot radiovågor. Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att dessa radiovågor inte innebär några hälsorisker fö. Ska det ställas in riktantenn mot en specifik mast kan det underlätta att veta vart den ligge Tjänsten visar master för NMT, GSM och 3G-näten.


Dessa visas på en karta över Sverige där man kan zooma in det område man är intresserad av. När man klickar på symbolen för en mast kan man se vilken operatör den tillhör, i vilket väderstreck den är rikta vilken. Ja till mobilmast meter från bostadshus. Tester: laddhybrider med maxad räckvidd ” Räckvidden påverkas för mycket av kylan. Post- och Telestyrelsen (PTS) har nu lanserat en ny tjänst på sin webbplats där man kan se var operatörerna har sina mobilmaster placerade.


Det innebär att fler sändare behövs och att flera antenner och master kommer att sättas upp. Det är ibland svårt för operatörerna att hitta platser för sina antenner som är lämpliga ur radioplaneringsperspektiv. I detta dokument sammanställer vi råd och riktlinjer för mobilmastutbyggnad i Helsingborgs stad. Eldandet, som rubriceras som mordbran tros vara kopplade till en konspirationsteori som spridits flitigt på sociala medier.


Enligt den ska nästa generations mobiltelefoni, 5g, genom strålande radiovågor framkalla Covid 19-smitta hos de som bor i närheten av en mobilmast. Efter hand som fler och fler människor använder mobiltelefoner behövs fler basstationer. Varje basstation kan bara sköta ett begränsat antal samtal åt gång-en. Räckvidden i både analoga och digitala system begränsas av sändareffekt, antenntyp, frekvens och hur det ser ut geografiskt mellan sändare och mottagare.


I det digitala systemet finns det även en begränsning i löptidsfördröjningen. Vi normal användning så är den maximala räckvidden 34. De kastas i buskage, vatten, diken, eller grävs ned någonstans i närheten av ett objekt där det är mycket DOR (negativ energi). De passar även utmärkt att lägga runt huset, i trädgårdslandet eller på åkrar. För att neutralisera energin ifrån en mobilmast behövs normalt ca 1-stycken inom ett par hundra meter.


Du som jagar behöver givetvis en radio om du befinner dig utanför räckvidden för en mobilmast , eller för dig som snabbt behöver kontakta en jaktkompis när du inte har tid att knappa in ett telefonnummer. Välkommen till Bredbandskartan. PTS presenterar här fakta om tillgången till bredband i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...