måndag 28 maj 2018

Kroppstemperatur barn

Kroppstemperatur barn

Presenter till hela familjen. Den inre kroppstemperaturen hos barn och vuxna brukar vara mellan och 3grader. Hudens temperatur kan vara både högre och lägre beroende på hur varmt eller kallt det är i omgivningen.


Kroppstemperaturen kan variera något mellan olika barn. Det brukar räknas som feber om temperaturen är 3grader Celsius eller högre. Det viktiga är att fokusera på hur barnet mår i övrigt. Barnets kroppstemperatur ska vara mellan 35°C–35°C.


Genom att känna mellan skulderbladen kan du bedöma om barnet känns lagom varmt. Om barnet är för varmt klädd känns barnet varm och svettig på bröstet och i nacken. Händer och fötter kan kännas kalla under de första levnadsveckorna. Om produktionen av sköldkörtelhormonet tyroxin ökar, till exempel vid giftstruma, höjs kroppstemperaturen långsamt under flera veckor.


Fysisk aktivitet Vid hård fysisk påfrestning, framför allt i en varm omgivning, kan kroppstemperaturen öka tillfälligt upp mot o – o C. Om allmänna åtgärder när barn får feber, om behandling när barnet är under och över sex månader och när barnet ska till läkare. Barn får lätt feber framför allt vid virusinfektioner. Feber definieras som kroppstemperatur ≥ 3°C (1). Det är alltid viktigt att utöver febern väga in allmäntillståndet. Trådbunden oral mätning är snabb men har visat dålig repeterbarhet.


På grund av stor mätosäkerhet rekommenderas inte oral mätning av kroppstemperaturen. Oral mätning får inte utföras på små barn , medvetslösa eller oroliga personer eller om en person har kramper eller sår i munhåla eller svalg. För barn gäller samma förhållningsregler, men mät temperaturen hos barnet efter en halv timmas vila i liggande.


Kroppstemperatur barn

Om barnet får feberkramper (förlorar medvetandet, blir stel i kroppen, kan bli blå runt munnen, får ryckningar i armar och ben) så ska barnet läggas på sidan, svalka snabbt av barnet med handduk fuktad med kallt vatten och kontakta genast läkare för undersökning och. Barn som har lekt eller varit fysiskt aktiva får lätt högre kroppstemperatur , så låt gärna barnet vila i minuter innan du tar tempen. Spädbarn bör vara avklädda när tempen kollas, eftersom varma kläder kan höja temperaturen.


Tänk också på att mäta med samma termometer på samma ställe varje gång. Barnets normala kroppstemperatur ligger oftast mellan 3och 3grader. Generellt så är kroppstemperaturen lägst på natten och högst på eftermiddagen.


Kroppstemperatur barn

De vanligaste infektionerna är virusinfektioner och de brukar ge feber, ofta uppemot grader. Exempel på virusinfektioner är förkylning, hosta och halsont. Vad som är normal kroppstemperatur skiljer sig från person till person, och ligger någonstans mellan och 3grader.


Om barn får feberkramper, är svårt medtagen, får feberfrossa eller har svårt att få i sig vätska ska du kontakta sjukvård omdelbart. Fakta Ordet feber kommer från latinets febris och definieras som en förhöjning av kroppstemperaturen över 37. Celcius (C) på morgonen respektive grader på eftermiddagen, uppmätt i ändtarmen (rektalt).


Kroppstemperatur barn

Termoregleringen är en av kroppens mekanismer för homeostas. Om barnet får feber är det viktigt att snabbt få ned kroppstemperaturen med hjälp av febernedsättande läkemedel och avsvalkande tvättning. Det är viktigt att undvika infektioner och att tidigt ta ställning till antibiotikabehandling. Den enskilda temperaturmätningen avspeglar kroppstemperaturen vid mättillfället, och upprepade mätningar ger mönstret, variationen och trenden över tiden. Orsak och symptom vid feber hos barn.


Feber är kroppens naturliga försvar mot en infektion som kan bero på smitta av virus eller bakterier. En bebis liksom små barn i 1-, 2- och 3-årsåldern har generellt sett högre kroppstemperatur än vuxna och kan lätt få feber av lindriga orsaker. För små barn ska man kontakta vården om barnet är: Under tre månader gammalt och har en temperatur på grader eller högre. Sex månader eller yngre och har en temperatur på grader eller högre. Feber eller pyrexi är ett tillstånd då kroppstemperaturen, som i vanliga fall ligger mellan °C och 3°C, överstiger 38°C.


Feber används ibland som synonym för förhöjd kroppstemperatur. Dock avser feber i strängare bemärkelse endast förhöjd kroppstemperatur i fall där termoregleringen är fungerande, det vill säga vid. En låg basal kroppstemperatur (hypotermi) är det säkraste testet för att avgöra en sänkt ämnesomsättning (hypotyreos) och stämmer, med undantag för dem som har en pågående infektion eller inflammation i kroppen (i leder eller muskler, förkylning etc), alltid in. Den är som lägst under småtimmarna och som högst framemot eftermiddagen då vi varit aktiva under dagen.


Observera dock att små barn , upp till mån, mycket väl kan ha denna nivå på sin kroppstemperatur (i vila) även när de är i sitt habitualtillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...