måndag 29 oktober 2018

Får man ha varvtalsregulator på atraktor

Man får dock inte begränsa varvtalet så mycket att man slipper den extra växellådan,,, Man kan montera en elektronisk varvtalsregulator. En vanlig ombyggd bil brukar användas, och för att få ned möjlig hastighet är det vanligt att montera dubbla växellådor, dvs ytterligare en växellåda efter den ordinarie. Information om varvtalsregulatorer. En varvtalsregulator begränsa r varvtalet på motorn och på så sätt kan man begränsa hastigheten i t. En äldre personbil, eller lastbil, som blivit ombyggd till jordbruksmaskin.


Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitét efter lågprisvaruhuset EPA.

Den svenska staten tillsatte då en utredning. Där beskrevs bestämmelserna om hur en epatraktor fick konstrueras och köras. Detta eftersom de ansågs utgöra en fara i trafiken. Se hela listan på expressen.


De går inte att registrera idag, men får användas i besiktningsdugligt skick. Ett grundläggande krav enligt epatraktorkungörelsen var att epatraktorn skulle ha en bärande ram och inte någon självbärande kaross. Ett annat krav var att det inte fick finnas någon fjädring på bakhjulen.


De monterades stumt i ramen. Någon begränsning på antalet växlar fanns inte, men däremot en maximal utväxling på 10:mellan motor och hjul.

De drivande hjulen fick maximalt göra ett varv, när motorns vevaxel gjort varv, med högsta växeln ilagd. Orsaken var att den var byggd på ram, vilket var ett villkor för epa-bygge. Epatraktorn måste även ha en draganordning. Volvo Duett var också en mycket vanligt förekommande bil.


Det innebar att det var lätt att hitta reservdelar. Dessutom gick det lätt att spärra treans och fyrans växel. Att köra på ettans och tvåans växel gav en toppfart på kilometer i timmen med originalmotorn i ett extremt högt toppvarv.


Eftersom det inte finns någon fjädring på bakhjulen blir det mycket obekvämt för föraren att köra i den hastigheten. En bil som har fått växlarna spärrade och högsta hastigheten begränsad. Vad måste byggas om? Bilen ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare får dock finnas.


Bilens ordinarie förarhytt eller karosseri ska behållas men måste i förekommande fall kortas så att utrymmet bakom framsäten inte kan rymma passagerare eller gods. Blindutrymme är inte tillåtet. Skåpkarosseri och dubbelhytt måste kortas. Med dubbelhytt menas även pickup-modeller typ Nissan King Cab med nödsäte bakom framstolarna. Hytten på tung lastbil med sovhytt behöver inte kortas.


Om förarhytt saknas Fattas förarhytt kan en skyddsbåge som förses med väggar och tak - eller motsvarande - kring förare och passagerarutrymme accepteras.

En sådan hytt ska uppfylla skäliga krav på komfort, sikt och inre säkerhet. Rutorna ska vara av härdat glas eller annat material som inte bryts i skarpa spetsar vid krossning. Hytten ska vara försedd med uppvärmningsanordning, defroster och tillfredställande ventilatio.


Regelverket är riktigt krångligt. Du får köra enkel låda om du har varvtalsregulator och den gör max. Nej, man får ha tre prickar men om det blir en fjärde så ryker kortet, svarar Emil. Därför måste man även ha en varvtalsregulator , som stryper motorn när den gör så. Om man blir stoppad med enkellåda och varvtalsregulator på.


Och så ska man antingen ha en till. På min regulator finns ingen knapp och inga lysdioder, har jag fått fel? På regulatorn lock finns en skyddsplugg. Går det att besiktiga en a-traktor med denna varvtalsregulator ? Under den finns knappen och lysdioder.


Och kan man då besiktiga med enkel låda ? AM-körkort går att ta från och med år och ger alltså möjlighet att köra traktor vid en tidigare ålder än om du tar traktorkort. Varvtalssignal får du normalt från bilens generator. På vissa bilar finns ett W-uttag där varvsignal då normalt finns. Saknas detta uttag måste du öppna generatorn och löda in dig på en av statorlindningarna och dra ut en kabel därifrån som du kan använda.


En video hur man gör ett ”W”-uttag finns här, scanna QR koden till. A-traktor bör du ta reda på när ditt fordon ska besiktas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...