tisdag 25 december 2018

Bilder som stöd i förskolan

Prova StayFriends gratis medlemskap! Planera återträff md klassen. Träffa dina vänner igen! Hitta dina skolkamrater. Grannskap: Minnen från skolan, Klasskort, Återträffar!


Bilder som stöd i förskolan

Utforska Helena Clevös anslagstavla Bildstöd Förskola på Pinterest. Visa fler idéer om babyteckenspråk, förskoleteman, teckenspråk. Inför valet av bilder för kommunikation och stöd i samspel är det viktigt att utgå från behov och förutsättningar hos den som ska använda bilderna.


För att kommunikationen med stöd av bilder ska bli funktionell behöver vi skapa förutsättningar i lärmiljön. Genom att använda dator med talsyntes kan den som använder bilder bli. Utforska Catherine Salvos anslagstavla tecken som stöd förskola på Pinterest.


Bilder som stöd i förskolan

Hej, Maria heter jag och är en tjej som är glad och gillar humor och änglar i massor. Pyssel och datorn tar mycket av min tid. Och framför allt barn. Jag jobbar som barnskötare på förskola på en småbarnsavdelning och jag älskar mitt arbete.


Jag är en änglamamma till min lilla dotter Ida och jag är mamma till min underbara dotter Tilde. Bild: Veckoschema i TEACCH-färger. Vi har idag två scheman. Det första är ett veckoschema som sitter på kylen som ger en översikt över veckan som pågår.


Där tittar vi och ser vilka dagar som det är förskola, utflykt, vårdbesök, träffa någon eller bara vara hemma. Veckoschemat ser vi till att inte göra för plottrigt och vi har rensat bort alla papper som vi tidigare hade på kylen och frysen. Varje kväll när barnet har somnat plockar vi bort dagens bilder och flyttar pilen till nästa dag, så att det ska vara tydligt vilken dag det är idag. Veckoschemat vi använder kommer från Habilitering och hälsa i Stockholm och finns som pdf på Veckoschemafarghab.


Jag skriver ut och laminerar med en enkel lamineringsmaskinfrån Clas Ohlson. Vi använder bilder från Pictogram och fot. Se hela listan på picturemylife. För att skapa sammanhang, förbereda och lära oss bilder använder vi appen Ritprata. I den gör vi berättelser med pictobilder och foton i kombination med ljudinspelningsfunktionen som gör att vi kan berätta och lyssna på det som berättas.


Oftast lägger jag in bilder och läser in en berättelse i förväg. Sen tittar vi på den tillsammans och då vill mitt barn läsa in berättelsen själv så då spelar vi över det jag har läst in. Efter händelsen lägger vi in foton som vi tog och läser om berättelsen i dåtid. Händelserna vi förbereder och bearbetar är t ex vårdbesök, när vi ska på sociala aktiviteter, utflykter med förskolan (förskolan gör dock mer och mer av förberedelser för förskoleaktiviteter själva), högtider och årstidsförändringar. Just att berätta om årstidsförändringar och vad det innebär i termer av klädbyten uppskattas mycket av mitt barn.


En av de största fördelarna med att förbereda på det. Jag ser till att använda samma pictobilder och foton (på t ex platser) i ritpratet som på veckoschemat och i dagschemat. Det är fantastiskt bra att kunna använda de bilderna som stöd hemma sedan när vi pratar om hur dagen har varit. Vissa människor anser säkert att vi lever för mycket i våra telefoner och surfplattor men både vi föräldrar och barnet har stor nytta av att använda bilder som hjälpmedel och därför fotar vi mycket. Sedan början på terminen använder vi PictureMyLifes dagbokoch det har gjort kommunikationen mellan hemmet och förskolan lättare.


Förskolepersonalen kan ta sig tid att skriva utförligt efter att barnet har gått hem vilket underlättar avsevärt och vi föräldrar kan skriva under dagen om vi behöver. En oerhört sympatisk del av PML är att det går att lägga in bilder och göra dagboken till något som även är för barnet. Det är inte bara vuxna som kommunicerar om barnet utan barnet kan vara delaktigt.


Som komplement till dagboken skickar och får vi mail med planering för de kommande två veckorna. På det sättet kan både förskolan och vi föräldrar få en överblick över barnets alla aktiviteter och då kan vi kravanpassa och flytta på vissa saker om belastningen ser ut att bli för hög. Av dagboksanteckningarna framgår det om det har blivit förändringar inför morgondagen och vi kan då göra scheman som stämmer. Det jag har beskrivit här ovan är en kombination av bildstöd som har tagit oss två år att komma till, jag hade nog inte orkat börja med allt på en gång.


Jag hade som tidigare nämnt ingen sådan hjälp så här kommer en lista på saker jag hade önskat att jag visste när vi började med bildstöd. Ladda alla hjälpmedel med roligheter – få personer orkar med att bara leva med krav. Att se till att det finns bilder på roligheter i scheman ökar glädjen i vardagen och kan göra det lättare att förstå poängen med ett schema.


Om barnet får lördagsgodis kanske det är det första som ska in på schemat? Syftet med bildstöd är inte att göra barnet lydigt utan att ge tydlighet nog för att livet inte. Jag har tagit bild på vårt bildstöds-schema som vi har för barnen (resp år) på kylskåpet. Vissa bilder har jag skrivit ut från bildstöd. Förskola – Håll höger hand över vänster handle för den högra fram och tillbaks.


Bilder som stöd i förskolan

Barnen – Studsa handen åt sidan som bilden visar. Leka – Håll handen lätt knuten med tummen upp, för handen upp och ner utmed kinden. Hos Teckna finn gratis Teckenbladoch Teckenbladmed bild , text och tecken! Papunet är en finsk sajt med svenskt innehåll. Välkommen till Bildstöd.


Här kan du skapa bildstöd för att underlätta kommunikation och förtydliga informationsmaterial. Bildstöd är en fri resurs skapad av DART kommunikations- och dataresurscenter i arvsfondsprojektet KomHIT. Sök bland skolkataloger, klasskort och minnen.


Sätt igång nu direkt! Användandet av bilder som stöd för orientering i verksamheten är också vanligt förekommande i svenska förskolor. Det finns ofta en bild på bilar på bil-lådan, klossar på kloss-lådan och legobitar på lådorna med Lego i. Bilden är det naturliga verktyget i förskolan då många barn ännu inte läser men bilden har fler syften. Bilderna som jag valt har jag hittat på bildstod. Till grund för detta val är mina tidigare upplevelser och erfarenheter som vikarie i förskolan och från min verksamhetsförlagda utbildning där jag har uppfattat bild som ett brett och betydelsefullt sätt att uttrycka sig på.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla. I den här artikeln behandlas det som gäller teckenspråk i förskolan. Vissa kommunikationssätt använder många av oss, till exempel kroppsrörelser och gester. Andra sätt är särskilt utformade för att ge stöd åt kommunikation vid funktionsnedsättning. Exempel på sådana är tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), föremål, bilder , pictogram, bliss och bokstäver.


Bilder som stöd i förskolan

Stöd till föräldrar. De riktar sig till förskola och skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...