måndag 31 december 2018

Jordade uttag utan jordfelsbrytare

Tusentals smarta, säkra, miljövänliga och energisnåla produkter som lyser upp ditt hem. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Jordade uttag utan jordfelsbrytare

Det finns ingen föreskrift som säger att en innehavare av en äldre fastighet måste byta ut ojordade uttag mot jordade. En jordfelsbrytare skyddar även ojordade uttag. Skillnaden är att rum där det normalt fortfarande kan förekomma ojordade uttag är så kallade ”torra” rum med ett tämligen isolerande golv.


Detta innebär, rent teoretiskt, att den ström som skulle gå genom kroppen vid ett jordfel eventuellt kan bli så liten att jordfelsbrytaren inte löser ut. Rent tekniskt så struntar en jordfelsbrytare i om uttaget är jordat eller inte. Att den inte skulle fungera i ojordade uttag är en gammal missuppfattning.


Men apparater ska bara anslutas till ojordade uttag i samma rum som uttaget sitter. Din häcksax använder du antagligen utomhus och då ska den vara ansluten till ett jordat uttag , så att säkringen löser ut om det uppstår ett elfel i. Man behöver absolut inte har jordade uttag för att en jordfelsbrytare ska fungera, många som felaktigt tror detta. Det bör ju anses som tillräckligt vid undersökning att kolla att uttagen är jordade , då det är klart otillåtet att montera dit uttag utan jorden ansluten.


Men man ska ju inte vara helt säker, undersökningsplikten är långtgående och innefattar ju även elbesiktning. Jordfelsbrytare ger inget skydd. Felfallet är personsäkert även utan jordfelsbrytare , men denna ger ett brandskydd om en felström till jord uppstår. Försöket gjordes om utan jordfelsbrytare på jordat uttag och med jordfelsbrytare på ojordat uttag och vad jag vet så lever inte fisken längre. Någon elektriker här som kan verifiera att en jordfelsbrytare kan göra nytta på ojordade uttag ? Bo Siltberg skrev: Får man skydda Ojordade uttag i ett icke isolerat rum med en JFB?


Jordade uttag utan jordfelsbrytare

Nej, det är formellt fel! En JFB får inte ersätta en skyddsledare, dvs ersätta jordade uttag i en miljö där det finns jordpotential. Det måste finnas en skyddsledare och jordade uttag. Därefter får JFBn installeras.


Kontakten ska vara helgjuten (ej öppningsbar) och den går att använda i både jordade och ojordade uttag. Det har blivit allt vanligare med dubbel­isolerade apparater. Exempel på vanligt förekommande dubbelisolerade apparater är dammsugare, stavmixer, datorhögtalare, nätadapter och handverktyg.


Jordade uttag är säkrare, eftersom ett jordat uttag leder tillbaka och bryter strömmen om det skulle bli något fel på apparaten. En apparat kopplad till ett ojordat uttag kan bli strömförande, vilket kan medföra livsfara. Nuförtiden är nästan alla ojordade uttag i fuktiga utrymmen som kök, badrum och tvättstuga utbytta till. I rum med större risk för elolyckor är alla uttag jordade , och där går det inte att använda de runda stickpropparna. Felfall Överledning till en skyddsjordad utsatt del.


Det är förbjudet att byta en vanlig rund stickpropp mot en jordad , för att apparaten ska kunna anslutas till ett jordat uttag. Du kan själv montera nya uttag Eluttag,. Stickpropp Jordad vit Rak Nylon. Vägguttag, infällt, jordat, 2-vägs med petskydd. På platser, där det förr fick sättas upp ojordade uttag , fick man dock använda skyddsjordade apparater utan att skyddsjorden anslöts.


Det är därför som skyddsjordade kontakter passar i ojordade uttag. I dag sätts alltid jordade uttag upp vid nyinstallation och ombyggnad. Voltimum - Voltimum är en portal med verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...