fredag 11 januari 2019

Blybatterier laddning

Upp till lägre pris hos oss! Köp före kl 1 leverans nästa dag. En bild säger mer än tusen ord. Få liv i kameran med nytt batteri. Batterier till din mobiltelefon.


Blybatterier laddning

Fri Frakt Vid Köp Över 3kr – inga avgifter och garanterat bra service! Hur ska ett blybatteri laddas? Olika rekommendationer gäller för de olika typerna av blybatterier.


Vanliga öppna blyackumulatorer, typ bilbatterier. Den här typen är fortfarande den vanligaste och har påfyllningshål för destillerat vatten. För att snabbladda batteriet lägger man på en spänning mellan 14-1Volt. Efter 5-timmar sänker ni spänningen till 15-1Volt för slut och underhållsladdning.


Blybatterier laddning

Föreskrifterna handlar om laddning och underhåll av blybatterier för drivning av fordon och mobila maskiner. Blybatterier medför flera risker, därför är det viktigt att hantera dem rätt. När temperaturen sjunker ökar motståndet inne i batteriet.


Blysulfat är mycket svårlöslig och stannar därför vid den negativa elektroden som en vit beläggning. Vid laddning är den negativa polen katod och blysulfatet omvandlas till bly och sulfatjoner. Dessa påminner om blybattericeller när det gäller laddningen. De har ingen så kallad minneseffekt och de kan laddas även om de inte är helt tomma (urladdade), men ska dock aldrig lämnas helt urladdade, då de riskerar att förstöras inom en mycket kort tid. Underhållsladdningsspänningen måste vara tillräckligt hög för att kompensera för batteriets självurladdning och hålla batteriet fulladdat hela tiden.


Samtidigt, tillräckligt låg för att minimera risken för överladdning och därmed förkortad livslängd. Laddning utav blybatterier bör ske i ett specifikt rum och finns inte den möjligheten så bör laddning ske avskilt från övriga delar av lokalen och att man ser till att olika elektriska apparaturer också är åtskilt. Man ska även undvika att ha en laddningsplats i närheten utav platser där personal ofta kan befinna sig. När du ska ladda ett bilbatteri är det viktigt att du ansluter bilbatteriet på rätt sätt. Ladda ditt bilbatteri rätt.


Detta gäller framförallt om du ska koppla ditt tomma bilbatteri till bilbatteriet på en annan bil som har motorn igång. Hos ett 12V-batteri bör spänningen inte vara lägre än 15V eller 18V. Vid full belastning är 15V ett minimum, utan belastning är 18V minimum. Dessa värden kan ofta hittas i batteriets datablad.


Blybatterier laddning

De får inte heller förbli urladdade under en längre period. Li-jonbatterier förses alltid med en skyddskrets (PCM, Protection Circuit Module) som säkerställer säkerheten samt förhindrar överladdning, djupurladdning mm. Laddningstekniken påminner om blybatterier, men batteriet kan laddas snabbare, ända ned till 2–timmar, specialvarianter finns som kan laddas ännu snabbare. Ett batteri mår bäst när det används och slipper kraftiga urladdning. Ett kraftigt urladdat batteri når relativt fort procent laddning , men de sista procent tar längre tid.


Det är inte säkert att det är fulladdat ens efter tio mils körning. Används bilen sällan bör du bör du använda batteriladdare med underhållsladdning. För ett vanligt 12V bilbatteri är rätt laddning runt 14–1volt. I värsta fall kan de korkade batteriladdarna överladda och elektrolyten torkar ut.


Blybatterier laddning

Då förkortas batteriets livslängd. Mera sannolikt är att laddningen inte blir tillräcklig. Till underhåll av blybatterier räknas bl a kontroll av batterisyrans densitet och påfyllning av vatten. Till § För att minska riskerna vid laddning och underhåll är noggrann skötsel och kontroll av batteri viktig. Spänningsmätning är inte att betrakta som underhåll.


Laddningsspänningen för litiumbatterier är något högre än för blybatterier, 1volt vid rumstemperatur. Du kan behålla ”blyladdaren” om batteriet har en inbyggd laddningsreglering. Annars behöver befintliga laddningsregulatorer avsedda för blybatterier bytas ut till en typ avsedda för litiumbatterier. Avgörande för batteriets livslängd är att det aldrig förvaras med en vilospänning som är mindre än 1Volt.


I dessa fall måste batterierna laddas. Ska du ladda dina nya batterier med endast en batteriladdare är det inga problem att byta ut dina blybatterier rakt av. Det enda som är viktigt att tänka på i detta fall är att din batteriladdare skall vara avsedd för Lithiumbatterier och att det är säkrat på korrekt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...