måndag 25 februari 2019

Drän i lungan

Drän i lungan

Lungkollaps - pneumothorax. Vid en lungkollaps har det kommit in luft i lungsäcken, som omger lungan. Då faller själva lungan ihop helt eller delvis och du får svårt att andas. En mindre lungkollaps läker ofta av sig själv.


Detta beror på att lungorna består av elastiska fibrer som vill dra ihop dem, medan bröstkorgen fjädrar utåt. Om en förbindelse uppkommer med omgivande luft sugs denna in och man får luft i lungsäcken. Lungan dras ihop och bröstkorgshalvan vidgas något. Om det uppstår en skada på pleura viscerale eller pleura parietale och luft eller vätska samlas i pleura drar lungan ihop sig (elastisk kraft) och det negativa trycket i pleurarummet försvinner.


Detta medför att lungan helt eller delvis faller ihop. Skadan kan uppstå spontant eller i samband med ett trauma. Pneumothorax med luftkappa på höger sida. Mellangärdet är upplyft.


Dränage till pleurahålan (1). Ytan av delvis kollapsade lungan (2). Drän och kopplingar till Sentinel seal sug finns på IVA.


Medicinläkare granskar svaret och drar sedan ut dränet om pneumothoraxspalten är borta. Pat uppmanas efter utförd röntgen att gå till akutmottagningen. Med den tekniken förhindras luft att tränga in i lungsäcken. Pleuratappning görs för att ställa diagnos eller som behandling. När den utförs i behandlande syfte har patienten ofta andningsbesvär som blir mindre besvärande efter punktionen.


Andra symtom som patienten kan besväras av är bröstsmärtor, hosta och dyspné. Våra lungor innehåller miljoner små elastiska lungblåsor som kallas alveoler. Vid varje andetag överförs syre från alveolerna till blodet och omvänt skiljs koldioxi att avfallsämne från förbränningen, ut från blodet och förs över i utandningsluften. Normalt sker detta utbyte av syre och koldioxid utan problem.


Men ibland leder ett ökat tryck i blodkärlen i lungorna till att vätska från blodet sipprar ut, fyller alveolerna och hindrar dem från att ta upp syre – ett tillstånd som kallas lungödem. I de flesta fall är det en hjärtsjukdom som förorsakar lungödem. Men vätska kan samlas i lungorna också av andra orsaker, som till exempel lunginflammation, vissa giftiga ämnen, läkemedel eller att du har drabbats av akut höjdsjuka. Akut lungödem är en medicinsk akutsituation och kräver omedelbar behandling.


Se hela listan på netdoktor. Vanliga symtom vid allvarligt lungödem är: 1. Stora andningssvårigheter och kvävningskänsla. Bubblande, väsande eller flämtande ljud när du andas. Rosa, skummande saliv när du hostar. Kraftig kallsvettning och blek hud.


Yrsel, lågt blodtryck. Bröstsmärtor som inte går över. Symtom och tecken som utvecklas mer gradvis, kan vara: 1. Andningssvårigheter när du ligger ned i motsats till när du sitter upp. Du vaknar på natten av andnöd.


Du blir snabbare andfådd än normalt när du är fysiskt aktiv. Betydlig viktökning som uppstår när lungödemet beror på hjärtsvikt, ett tillstånd då hjärtat pumpar ut för litet blod i förhållande till kroppens behov. Svullna ben på båda sidor, som tecken på ansamling av vätska i kroppen Om du eller dina närmaste upplever att du har dessa symtom och tecken, bör du snarast kontakta läkare. Som ett resultat ökar trycket inne i vänster förmak och därefter i lungkretsloppet, inklusive i kapillärerna i alveolernas väggar.


Om hjärtats förmåga att pumpa runt blodet plötsligt minskar talar man om akut hjärtsvikt. Medicinska tillstånd som gör att vänster hjärtkammare försvagas och slutligen sviktar, är hjärtinfarkt, försvagad hjärtmuskel (kardiomyopati), hjärtklaffsproblem samt förhöjt blodtryck. Om ett lungödem kvarstår, leder det slutligen till att också höger hjärtkammare sviktar. Inte alla fall av lungödem beror på hjärtsjukdom.


Drän i lungan

Eftersom lungödem kräver omedelbar behandling, ställs diagnosen i början utifrån symtom och en läkarundersökning. Vätska kan också läcka från kapill. Blodprov tas också sför att få veta syre- och koldioxidhalten i blodet. Man brukar också ta en röntgenbild av lungorna.


Slutligen tas vanligen också en mängd undersökningar. Extra syretillförsel är ofta det första steget i behandlingen av akut lungödem. Vanligtvis får du syre via en ansiktsmask eller via en näskateter. Ibland behöver man hjälp med att andas av en respirator. Beroende på ditt tillstån kan du få ett eller flera av följande läkemedel: 1. Läkemedlet bidrar till att avlägsna överloppsvätska från kroppen.


Det kan lindra symtomen. Blodkärlsvidgande läkemedel. Dessa läkemedel vidgar blodkärlen och minskar trycket och belastningen på vänster hjärtkammare. Om du har högt blodtryck när akut lungödem uppstår, får du mediciner som sänker blodtrycket. Om blodtrycket tvärtom är för lågt, får du mediciner som höjer blodtrycket.


Acetylsalicylsyra, blodförtunnande. Morfin, smärstillande och ångestdämpande. Obehandlat kan ett akut lungödem leda till döden, men med tidig och adekvat vård är prognosen god.


Om man har hjärtsvikt är det viktigt att man håller sig till medicineringen och att man söker vård ifall du märker att du går upp i vikt eller får mer svullna ben. Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste orsaken till lungödem, är följande åtgärder viktiga för att minska risken för framtida problem från hjärta och kärl: 1. Kontrollera blodtrycket. Var försiktig med salt. Behandla ett för högt kolesterol. Motionera regelbundet.


Försök att minska på stress. Rutin Pleuradränage, skötsel - lungmedicin Dokument-id i Barium Dokumentserie Giltigt t. BAKGRUND Lungsäcken består av ett lager mesotelceller över bindväv. Vid inflammatoriska tillstånd har mesotelcellerna en påtaglig tendens att deskvamera.


Pleurit (lungsäcksinflammation) är en ganska vanlig manifestation vid olika sjukdomar. Thoraxdränage för lungor Patientens återhämtning efter en lungoperation beror i hög grad på vilket thoraxdränagesystem. Lungödem, förr lungvattusot, är en ansamling av vätska i lungorna som gör det svårt att andas. Lungödem orsakas oftast av att funktionen i hjärtats vänsterkammare är sämre än i högerkammaren. Detta gör att hjärtats vänstra kammare inte orkar pumpa bort det blod som höger kammare pumpar in i lungkretsloppet.


Andfåddhet, rosa slem och rassel som kan höras med stetoskop uppstår. Normalt balanseras kapillärtrycket på mm Hg mot det kolloid-osmotiska trycket i blodet på. Ett annat skäl kan vara en bakteriell infektion i lungsäcken där regelbundna spolningar med i första hand NaCl utgör en viktig behandlingsprincip vid sidan av antibiotika.


Vid ett undertryck drar lungan in luft genom att lungorna vidgas med hjälp av diafragman, revbensmuskulatur samt halsmuskulatur. Röntgenkontroll påvisar utspänd lunga. Dragning sker under krystning på mottagning av kir- eller medicinläkare. Vid behov kan narkosläkare kontaktas. Indikationer: Opåverkad patient som kan gå hem med pågående dränbehandling.


Empyem är ansamling av pus i pleurarummet i samband med bakteriell (oftast) infektion i lungorna efter operation eller trauma, hemothorax består av ansamling av blod i pleurarummet vanligast efter trauma mot bröstkorgen, chylothorax är läckage av lymfvätska in i pleurarummet från ductus thoracicus (trauma, tumör). Om du lider av ansamling av vätska runt lungorna (återkommande pleurautgjutning) eller i magen (malign ascites) kan PleurX-katetersystemet vara det rätta för dig. Forts olika typer av dränage. Då lungorna behöver dräneras på vätska.


En rad olika ämnen har använts för pleurodesbehandling, bla mepakrin och talk. När lungan har expanderat fullt ut instilleras pleurodesämnet via toraxdränet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...