onsdag 24 april 2019

Färg på kablar

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter för barn och familj. Hitta rätt produkt till rätt pris. Hur mäter man vilken kabel som är vilken? Låt oss först klargöra detta, känner du dig osäker bör du alltid kontakta en elektriker. Eftersom ett felaktigt kopplat eluttag eller lampa kan utgöra en brandrisk för dig och din familj.


Färger på ledningar.

I äldre hem kan du komma över andra färger. Läs mer om belysning för vardagsrum eller bra. För färgen på ledningsparter i kablar som ska anslutas till någon form av anslutningslist eller till stift i ett mångpoligt kontaktdon eller dylikt gäller att svart ledare ansluts till kontaktpunkt (stift, hylsa etc) nr brun till kontaktpunkt röd till kontaktpunkt etc. Men kan väljas annat vid komplettering i äldre hus.


Resterande färger används fritt för tändtrådar och mellantrådar. Vid trefas är L1=brun, L= svart, L= grå (eller vit). Starkström är, enligt svenska elsäkerhetsbestämmelser, sådan ström, spänning eller frekvens som kan vara farlig för person eller egendom.


I sammanhanget avser ström alltid elektrisk ström, som mäts i ampere.

Jag skall inte röra kablarna i väggarna alls. Det enda jag skall göra är att löda bort lite onödiga kablar från ett nätagg och löda fast en passande kontakt på dem kablar som går från matningskontakten på nätagget (någon som vet vad den kallas? Den med tre stift som vi ansluter den s.k. nätsladden tilll). Det finns ett ­undantagsfall då det är tillåtet att använda blå ledare som tändtråd. Det är vid koppling mellan kopplingsdosa och omkopplare i utanpåliggande installation med EKK- kabel (solid).


Olika färger på elkablar - starkström - postad i Gör det själv: Hej! Jag skulle ta och sätta upp en taklampa men kablarna som kommer ut från taket är blå, grön och vit. Vit kabel har jag inte sett tidigare. De brukar väl oftast vara en blå, en brun och en gulgrön kabel.


Någon som vet hur jag ska koppla? Och vad kan hända om man kopplar fel? Elektrisk utrustning på fordon som används i utrymmen med explosiv miljö, skall uppfylla de särskilda föreskrifter som gäller för elektrisk anläggning i dylikt rum, se 850. Föreskrifterna gäller inte i fråga om starkströmsanläggning på luftfartyg. Tänkte ge mig på byta lite uttag och så hemma.


Finns ju ett gäng olika färger på kablarna. Svart, Rö Vit - I vissa kontakter. Voltimum - Voltimum är en portal med verktyg.


För länge sedan, i pappersisolerad kabel , styrdes ledningsfärgerna mycket av vad som gick att tillverka, och varje större elverk hade sin standard för att använda de färger som kablar gjorde med.

Rött var en färg som tydligen funkade bra, den användes ofta på en av faserna, senare kom den dock att bli skyddsjord i plastisoleringens tidevarv. Försök titta på kontakten som fortfarande sitter kvar på kabeln , låsblecket ner och stiften upp, som där står i kjellcompany länken. Tänk dig sen att du du ska trycka in den kontakten i uttagen så ska samma tråd få kontakt t. Svar från Per Wendt i ämnet Äldre standard för färger på kablar ? Vi på Direktronik, som stor beställare av fiberkabel kan såklart bestämma själva vilken färg kabeln skall ha, som den här röda fiberkabeln för heta förbindelser som vi tagit fram för att tillgodose behovet av en avvikande färg för att visuellt kunna skilja en extra viktig anslutning från alla andra. Rätt typ av kabel till ditt projekt – hos oss hittar du olika typer av kablar för olika ändamål. Till elinstallation vid nybyggnation och renovering finns starkströmskabel, kulokabel och installationskabel av typ EXQ, EKK, FQ m. Vi har även datakablar, högtalarkablar och bil- och båtkablar med egenskaper som är anpassade för respektive användningsområde.


Skickar med en väldigt enkel ritning så kan ni se hur det ser ut. Om ni kolla ritningen verkar jag ha ritat rätt eller ska. Strömförsörjning och kommunikation i en och samma kabel.


Sju färger på fasadskåp för att fasader har olika färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...