tisdag 30 april 2019

Maskindirektiv nödstopp

Maskindirektiv nödstopp

Stoppkategori är ett styrt stopp där kraften är kvar tills maskinen är säkert stoppa därefter kopplas kraften bort. Stoppkategori avlägsnar omedelbart all kraft och frikopplar alla delar och potentiella rörelser bromsas. Se hela listan på zert.


PL (Performance Level) är ettteknikneutralt begrepp som går att använda för elektriska, mekaniska,pneumatiska och hydrauliska säkerhetslösningar. När klassificeringen av PL är genomförd ska nödstoppanordningen verifieras för att säkerställa att den erforderliga PL-nivån är uppnått och en bruksanvisning upprättas. Därefter görs en validering och test för att se att nödstoppsanordningen fungerar på tilltänkt sätt.


Bruksanvisningen ska innehålla all information som krävs enligt standarden, uppgift om hur man provar kretsen är en viktig del. Zerts experter inom säkerhetssystem erbjuder tjänster inom validering och verifiering av säkerhetskretsar. Zert kan erbjuda ett stort antal tjänster mot slutanvändare inom tillverknings- och processindustrin.


Några exempel är: 1. Riskbedömning för att bestämma säkerhetsfunktionernas ”styrka” både PL och SIL enligt standardernas godkända metoder. Ge stöd i alla steg vid utveckling, konstruktion och provning av säkerhetsfunktionerna. Ge stöd kring detaljer i säkerhetsfunktionernas komponenter och programvara. Vägledning kring vilken dokumentation som ska tas fram un. Hur ska ett nödstopp märkas?


På den europeiska marknaden specificerar maskindirektiv vad som är en säker maskin. SIS erbjuder standarder, möjlighet att delta i standardisering, utbildningar och andra verktyg som hjälper dig som tillverkar maskiner att nå kraven som ställs i maskindirektivet. Undantag från regeln finns för vissa fall och vissa typer av maskiner, till exempel handhållna bärbara maskiner. Den vänder sig till alla som arbetar med specifikation, konstruktion eller upphandling av maskiner.


Standarden är harmoniserad mot EU:s maskindirektiv. Mer information finner Ni på sis. Informationen kommer från SIS. Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.


Nödstopp för maskinlinjen ska riskbedömas. Bruklig färgmärkning av nödstoppet är rött med gul platta bakom. Om någon av de ingående maskinerna är äldre maskiner skall den först kompletteras att uppfylla det nu gällande maskindirektivet. Det är även lämpligt att det finns en skylt med texten ” NÖDSTOPP ”. Detta är särskilt viktigt om bakgrunden inte är gul.


Det är bra att testa nödstoppet regelbundet för att kontrollera funktionen. Enheten får inte blockeras utan att utlösa en stopporder. I det här exemplet är retarda-tionsrampen tidsövervakad. Säkerhets-funktionen kan till exempel användas i en tillämpning där ett synkroniserat stopp av flera axlar krävs.


Fyra olika typer av maskinlinjer En maskinlinje består av två eller flera hopmonterade maskiner. I exemplen nedan ingår tre enheter. Vissa vägarbetsmaskiner har ett enda manöverdon för huvudreglage och nödstopp.


S Man kan godkänna att ett enda manöverdon, till exempel en pedal, styr. Frågan som kom upp var om tändningsnyckel inne i hytt kan räknas som nödstopp ? Maskindirektivet är det grundläggande direktiv som ska följas till punkt och pricka och. Efter att nödstopp aktiverats bör närvarande process köras ner och bör.


Detta direktiv omfattar inte lyft av personer med hjälp av maskiner som inte är avsedda för detta. CE-märkas enligt maskindirektivet när den levereras med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...