onsdag 23 oktober 2019

Germanium näva

Passar i blandade rabatter och speciellt som marktäckare. Växtsättet är kraftig och plantorna väver snart ihop till en martäckande matta av frodig grönska. I Sverige förekommer omkring arter vildväxande.


Släktet har omkring 3arter varav förekommer regelbundet i Sverige, till exempel blodnäva (G. sanguineum), midsommarblomster (G. sylvaticum) och stinknäva (G. robertianum). Utmärkt som utfyllnad i rabatt och fin i stora sjok. Geranium ’Patricia.

Vissa sorter är tidigt blommande, medan andra istället blommar sent, så att kombinera olika sorter av denna perenn är ett bra sätt att se till att färgerna håller sig länge i din rabatt. Prydligt tuvbildande växtsätt. Trivs på de flesta växtlägen men särskilt bra för fuktiga och skuggiga lägen. Bra och här diga, marktäckande nä vor med snyggt och friskt doftande bladverk som får fin höstfärg. Bästa sorterna: ’Biokovo’ Mycket odlingsvär kallas också biokovonäva.


Vita blommor med rosa inslag. Blomningstid: juni-juli. EGENSKAPER: Högre näva med lång blomning.

HÄRDIGHET: B – Övervintrar vanligtvis. Ett- eller fleråriga örter, ofta håriga och ibland även med körtelhår. Nävor: Beskrivning. Stjälkar nedliggande till upprätta. Blad strödda eller sällan motsatta, handnerviga och handflikiga.


Foderblad vanligen utåtriktade, sällan upprätta. Kronblad fem, likstora, hela till djupt urnupna. Rozanne bildar här ett hav av blå blommor och kan man tänka sig en vackrare marktäckare? Bredd: Sprider sig med rhizomer.


Vår: Flocknäva grönskar ganska tidigt, med ljusgröna, upprepat handflikiga blad. Nederländerna plantskolans Marco van Noort funnit denna mutation i hans plantor av G. Den är torktålig och anspråkslös. De vitrosa blommorna har röda foderblad och skaft som översållar plantan i juni-juli. Bladen är handflikiga, ljust gröna blad och blir på.


Translation and Meaning of näva in Almaany English-Swedish Dictionary. Den får en kort tjock och kraftig stam och kan bli upp till meter hög. Lågväxt marktäckande näva som blommar tacksamt hela sommaren.

Den blommar översållad med fantastiskt vackra nävablommor. Stora rödrosa blommor med mörka. Med all rätt då det är en näva som blommar hela sommaren och långt in på hösten.


Den får stora blålila blommor med vitt öga och mörka strimmor i juli-okt. Kompaktväxande och tuvbildande nävor som har ett lätt silvrigt bladverk. Vår butik i Järna finns på Norra Järnvägsgatan bara meter från Järna station. Debresk, leksaks-lamm, presentpåsar med tovull, lagerrensning mm. Bildar omfångsrika bestånd och de passar utmärkt till att täcka andra ”nakna” växter, vissnad blast och som förgrundsväxt till Klematis och buskage.


Läge: Soligt i väldränerad. Jag kanske har nämnt det innan men jag är väldigt förtjust i nävor. En annorlunda och väldigt användbar näva. T ex kan man använda ordet näva istället för geranium , vilket gör dem till synonymer.


De är så fina och anspåkslösa. Kom dock ihåg att ords betydelse beror ofta på sammanhanget, så är även fallet med ordet geranium varför man bör se till så att de synonymer man hittat faktiskt passar till den kontext i vilken du vill använda dem. Vacker näva med blommor som går i vitt, lila och rosa med ett mörkt öga. Our mission is to create meals that involve all our senses - restores, challenges and enriches.


Dynamic means force and stands for the living formative forces of nature. These forces are not visible, but their biologic footprints are.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...