tisdag 3 december 2019

Gräva fiber själv

Dra fiber till grundmur: Väljer man detta så dras fibern fram till grunden på husets närmast punkt sett från tomtgräns. Hur går det till när man ska gräva fiber. Oftast används en minigrävare för att lägga ner fiber i backen.


Gräva fiber själv

Sedan lägger man fibern i en kabel eller slang och sedan fyller man med sand och jord. Grävning på din tomt - så enkelt är det. När du har beställt en fiberanslutning är det du som ansvarar för att gräva ner röret för fiberkabeln från tomtgränsen till platsen där fibern ska installeras. Du gör det själv eller anlitar en entreprenör. Gräv en fåra för fiberslangen Du gräver en fåra mellan huset och anslutningspunkten med en smal spade.


Vi markerar anslutningspunkten och ger dig ett förslag på hur du kan gräva till den. Sedan är det upp till dig om du vill följa vårt förslag eller välja en annan väg till anslutningspunkten. Fastighetsägaren ansvarar själv för att gräva och förlägga en fiberslang på den egna tomten samt göra ett hål i husväggen för fibern.


Entreprenören monterar en anslutningsbox på utsidan av huset, inte högre än i ståhöjd. En fiberkabel måste ha sökband. När kabeln plöjs ned kontrolleras marken först genom att dra en tjälkrok, och därefter en läggs slang (arna) ned med plogen. Det gröna bandet som syns på bilden är ett band som läggs någon decimeter över slang för att markera att det finns fiber när andra grävarbeten skall göras. Du skriver avtal och betalar anslutningsavgiften och ibland får du gräva på tomten själv, då får du röret, täcknät och instruktioner från leverantören.


Ibland vill de stå för hela installationen inkl grävningen på tomten. Du kan givetvis inte svetsa in dig själv. Fiberhar egentligen bara fördelar gentemot de andra teknikerna om vi bortser från anslutningskostnaden och det eventuella ingreppet på tomten. Fiber ger möjlighet till både högre hastighet, en jämn sådan, till bättre pris sett till vad du får för pengarna. Fördelarna med fiber är: 1. Jämn hastighet, du får det du betalar för, vilket inte är fallet med de andra teknikerna 3. Betydligt mindre störningskänslig än andra tekniker 4. Avståndsoberoende 5. Påverkas inte av mängden användare – Fibern ligger till grundför all annan infrastruktur.


Man fibrerar till exempel telestationerna för ADSL och masterna för 4G-nätet eftersom fiber kan hantera stora mängder data. Det gör ju att man får en förståelse för varför den är så bra, säger Camilla Jönsson som är projektchef hos Svenska Stadsnätsföreningen. En nackdel med fibermot mobilt internet, så som 3G och 4G, är att du. Se hela listan på byggahus.


När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt. Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset. Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Ibland kan det redan finnas rör, tex efter telefonstolpar, på tomten som går att använda och då slipper du gräva vilket ger mindre åverkan på din tomt.


Det här sättet att torpedera in fiber gör naturligtvis mindre åverkan på din tomt. Men allt detta kräveratt det redan finns ett befintligt fibernät i närheten av din tomt, annars kan du inte ansluta hushållet. Att anslutningskostnaden kan variera har vi redan konstaterat, det ser man inte minst i Byggahus forum, där vi har följande prisexempel på vad fiberanslutning kostade: Pumba: Jag har fiberlinor in i huset. Bra med öppen fiber är att man har som mest månaders uppsägning. Länk: Dra in fiber i villan - smart eller dumt?


Vi bor i ett villaområde i Göteborg med relativt tät bebyggelse. En kollega på jobbet har erbjudits samma sak av annan operat. Oavsett vilket sätt du tar dig an frågan så finns det en del bidrag och annat som kan vara värda att kolla upp. Jordbruksverket och Post- och Telestyrelsen har till exempel bidrag, du kan söka bidrag via Länsstyrelsen.


Gräva fiber själv

När fibern väl är installerad har du dessutom gett ditt hus en värdeökning. Exakt hur stor är idag svårt att säga, det finns inga större undersökningar bland mäklare på olika orter som fastställer beloppet. Att det uppstår en värdeökning är garanterat.


Men vi kan inte säga hur stor den blir. Vi hoppas att Bredbandsforum ska försöka ta fram sådana siffror, säger Camilla Jönsson och fortsätter: – Värt att notera är ju dock att man dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses som en avdragsgill förbättringsåtgärd. Med ett bra pris på anslutningen av fiber och lite tur kan. Jag vill själv gräva för kabeln, hur djupt måste jag gräva ? Jag är nyinflyttad och vill ansluta mig till fiber , men ägaren innan mig hade avsagt sig.


Gräva fiber själv

Nedgrävning av luftburen fiber. Om närmaste stolpe står på din fastighet kan du få fibern nedgräven. Om jag vill ha tillgång till fibernätet, måste jag gräva själv på tomten? Ja, du som kund gräver själv från anvisad plats till fastighetens yttervägg. Gräva själv Här kommer en guide för er som bygger nytt hus och har fått fiber förberett fram till fastighetsgränsen, eller själva har valt att gräva ner optoröret på egen hand fram till sin fastighet.


Har du fiber är det viktigt att du tänker på detta om du ska gräva på din tomt så att du inte råkar gräva av fiberkabeln. Med fiber påverkas inte uppkopplingen av åskväder, stormar, avstånd eller att många använder uppkopplingen samtidigt. Tekniken kan också relativt enkelt uppgraderas centralt. För att ytterligare bygga ut eller öka hastigheten behöver du alltså inte gräva upp tomten igen. Hur mycket du är villig att göra själv och framförallt vem du anställer att göra det åt dig.


Gräva fiber själv

Det är dessutom billigare att dra på landet än i en stad tex. Finns de som kommit billigt undan pga. Och dessutom kan det fixas billigare om fler ställer upp. Läs mer om Fiber från Telia på probduo. Tel från Sverige: Just nu håller många runt om i landet på att dra fiber till huset.


GRÄVA FIBER TILL VILLA - fågelmat jordnötter pris. Installation i befintlig villa. Tryggt och enkelt med fiber. CEnergi bygger i snabb takt ut fibernät i Kristianstads kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...