onsdag 15 januari 2020

Innerverad

Innerverad

Klicka på länken för att se betydelser av innervera på synonymer. Innervering betyder att en eller flera nerver kontrollerar eller övervakar en viss anatomisk struktur. Exempel: ögat innerveras av synnerven. Vidare: En muskel innerveras av en motorisk nerv. Sveriges största sökmotor för det svenska språket.


Huden är rikligt innerverad av både afferenta och efferenta nerver. Nerverna följer till stor del hudens blodkärl. Efferenta (motoriska) somatiska fibrer går till mimisk muskulatur. Vid innerverad muskulatur sker stimuleringen via den motoriska nerven medan man vid denerverad muskulatur måste stimulera muskelfibrerna direkt för att åstadkomma en kontraktion.


Syftet med stimulering av denerverade muskelfibrer är att bibehålla de kontraktila enheterna i muskeln i väntan på en eventuell reinnervation. Test av första dorsala interosseusmuskeln, innerverad av n ulnaris. Test av tvåpunktsdiskrimination med hjälp av ett utvikt gem. Test av sudomotorfunktion med hjälp av en penna som gnids mot huden.


Innerverad

Sinusknutan har en förmåga att med jämna mellanrum spontant ge upphov till depolarisering, så kallad automaticitet. BAKGRUND Sinusknutan är en ca 3xmm stor struktur som sitter högt lateralt i högra förmaket där den övre hålvenen (vena cava superior) mynnar i förmaket. Den är rikligt innerverad av såväl det parasympatiska som sympatiska nervsystemet. I vila är hjärtat under samtidig påverkan av de bägge autonoma systemen (parasympatikus dominerande vid de flesta tillfällen).


Lokaliserad framtill och mycket nära aortaroten, skadas den lätt vid aortaklaffs-kirurgi. Blodförsörjningen kommer till största del från höger kranskärl ( ). AV-knutan är rikligt innerverad av det autonoma nervsystemet. Hårsäcken är innerverad och bildar en sk hårfollikelreceptor.


Innerverad

Fäster mellan hårsäcken och hudytan. Detta elektriska system ser till att hjärtats olika delar aktiveras i rätt ordning. Främre delen av hornhinnan är rikligt innerverad och därför mycket smärtkänslig.


Hjärtats hålrum och retledningssystemet. Epitelcellerna vilar på ett basalmembran som förankrar cellerna och skyddar dem. Nästa lager under epitelet och dess basalmembran är Bowmans lager. Den yttre delen är innerverad med bland annat smärtfibrer.


Innerverad

Disken klarar av att kompensera för att kraft och tryck ändras när vi rör oss och belastar på olika sätt. Varför får du nervsmärta? Ont i ryggen beror oftast på att en vävnad i eller omkring kring kotpelaren skadats. Ryggen är mycket rikt och komplext innerverad och när vissa vävnader får tryck på sig eller blir inflammerade så leder det till smärta och reflektoriska muskelpåslag för att låsa och skydda tillståndet så att det inte förvärras.


Svanskärnan är i hög utsträckning innerverad av dopaminerga neuron, som stammar från ventrala tegmentområdet samt substantia nigra. Svanskärnan har många olika funktioner och det finns mycket forskning kvar att göra för att förstå exakt vilka funktioner som svanskärnan är inblandad i. Benhinna, rikligt vaskulariserad och innerverad vävnad som omger benet. Periostit: Benhinneinflammation. Peritendinitis krepitans =senknarr. Inflammerad senskida.


Vanligen på handledens radialsida men förekommer även i hälsenan. I status palperas klassiska krepitationer som liknas vid kramsnö. De flesta muskler i både övre och nedre extremiteterna är innerverade från mer än en ryggradsnerv.


Så innehåller dessa muskler flera myotomer. Som ett exempel är flexionen av armbågen innerverad av muskulocutan nerv. Denna nerv är härledd från tre ryggmärgsrötter: C Coch C7.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...