måndag 13 april 2020

Kartläggning nyanlända

I årshjulet kan man snabbt skapa sig en överblick över skolåret. Prov i svenska, svenska som andraspråk, sfi, engelska, matte och natur. Du kan gå den enskilt och tillsammans med kolleger i valfri takt. Det innebär att elevens bakgrun skolerfarenheter, språk- och ämneskunskaper och eventuella yrkeserfarenheter ska kartläggas. Här hittar du också kartläggningsmaterial för att bedöma nyanlända elevers kunskaper i tre steg.


Kartläggning nyanlända

Kartläggning litteracitet. Steg och är obligatoriska att använda i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Du hittar till materialen via navigationen till vänster. Nyanlända som bor i utsatta områden jobbar inom sektorer som drabbats hårt av coronakrisen. Det visar en ny kartläggning som gjorts av arbetsgivarorganisationen Almega, som nu varnar för.


Denna kartläggning ska underlätta och säkerställa elevernas mottagande i svenska skolan och deras utbildning. Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Inledning Nyanlända elever är en heterogen grupp individer med olika bakgrun erfarenheter och behov och de befinner sig i Sverige på olika villkor. En del barn kommer till Sverige för att någon av föräldrarna, oftast modern, gift sig med en person bosatt i Sverige.


Kartläggning nyanlända

Det finns flera filmer som du kan ta del av om kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper på vår kanal. Boka kartläggning för nyanlända barn -år (som inte tidigare gått i svensk skola). Vänligen fyll i formuläret nedan. När du bokat kartläggning återkommer vi till dig med en tid. Inom två månader efter att en elev för första gången har tagits emot i grundskolan ska det göras en kartläggning av vad eleven kan.


IFAU - Arbetet med nyanlända elever i grundskolan 5. Fokus i studien ligger på huvudmännens arbete, men till viss del berörs även arbetet på skolnivå. För att uppfylla studiens fte söker syjag svar på följande frågor: 1. Hur genomförs kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper? Omslag till Flerspråkig kartläggning av avkodning och läsning. Exempelsamlingen är tänkt att ge inspiration och visa på vikten av samverkan mellan modersmålslärare, speciallärare, specialpedagoger och lärare. Intervjuerna i exempelsamlingen berättar om hur kartläggningsmaterialet har använts i några svenska skolor och kommuner.


Denna kunskap utgör en central grund för att kunna behovsanpassa etableringsinsatser för nyanlända flyktingar. Syftet med kartläggningen är att ge en väl underbyggd bild av hälsoläget bland nyanlända flyktingar som omfattas av etableringslagstiftningen. Resursperspektivet kan även utvidgas till ett större sammanhang där flerspråkighet och nyanlända elevers erfarenhet ses som en tillgång både för individen och för samhället i stort.


Resultaten för nyanlända elever har sjunkit de senaste åren. Regeringen har därför beslutat om ett åtgärdspaket för att förbättra de nyanländas studieresultat. Information till elever och vårdnadshavare för besök på Mottagningen för nyanlända förskola och skola. Vid besök på mottagningen för inskrivning eller i bokat besök för kartläggning gäller följande: Personer som är utan symtom är välkomna.


Kartläggning nyanlända

För personer med symtom kommer tiden att ombokas till annat tillfälle. Unga nyanländas etablering. Mötet sker med tolk. På uppdrag av skolorna i Uppsala gör Enheten för flerspråkighet (EFF) kartläggningar av nyanlända elevers kunskaper och förmågor. Från den januari är bedömningen av en nyanländ elevs kunskaper reglerad i skollagen och obligatorisk att genomföra.


När en skola tar emot en nyanländ elev behöver skolan ta reda på vilka kunskaper eleven har med sig. Erfarenheter som jag delar med mig av i det här inlägget, är enbart en sammanfattning av mina erfarenheter. Målet är att ge alla nyanlända elever i Stenungsunds kommun en bra och likvärdig skolstart.


Skolverkets kartläggningsmaterial är ett stöd i det här arbetet. Välkomsten har sin verksamhet på Kristinedalskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...