tisdag 2 juni 2020

Monokristallin eller polykristallin

Finde ‪Great Deals‬! Bay ist für Sie da! Wir machen die Rückgabe einfach. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Jetzt modernste Elektronik kaufen.


För en mindre solcellsinstallation på en villa, radhus eller bostadsrättförening är oftast monokristallin paneler ofta att föredra jämfört med en polykristallin panel. För större markinstallationer och solcellsparker kan det vara mer lönsamt att istället välja en polykristallin panel men det beror på anläggningens storlek. Polykristallin vs monokristallin kristallin är en kristall, bestående av kristall eller liknar en kristall. Kristallina fasta substanser eller kristaller har beställt strukturer och symmetri. Atomerna, molekylerna eller jonerna i kristaller är anordnade på ett visst sätt och har sålunda en långdistansordning.


Fördelen med polykristallina solceller är att de kommer till ett lägre pris än monokristallina solceller. De passar generellt sett bäst på anläggningar med gott om plats, t. De polykristallina solcellspanelerna konstrueras från kristallint silikon bestående av flera kristaller. Den skillnad man som användare upplever mellan mono- och polykristallin är storleken, en 100W polykristallin tar större plats än en 100W monokristallin.


Monokristallin eller polykristallin

Monokristallina paneler är gjorda av ett material som har en högre renlighet i kiselmolekylerna. Så har man platsbrist bör man överväga en monokristallin panel. Idag är en normal polykristallin 60-cellers panel på ca 2Wp. De effektstarkaste 60-cellers panelerna är monokristallina på ca 3Wp.


Större skillnad är det alltså inte, dvs mono är ca effektstarkare än poly. Monokristallin Solceller av monokristallint material är tagna från en mer renodlad och homogen typ av kristall än polykristallina celler är. De vanligaste och allmänt accepterade certifieringarna av solcellspaneler är från IEC (International Electrotechnical Commission). För att erhålla certifikatet testas solcellsmodulerna av ett certifieringsorgan som kontrollerar att det som specificeras i produktbladet stämmer under testförhållanden. Man testar även hur beständiga de är under extrema klimat (som simuleras i labbmiljö) och hur snabbt de degraderas.


Certifieringsorganet bör också stå med på solcellspanelernas produktbladeller gå att identifiera digitalt. Några av de vanligaste och mestbetrodda certifieringsorganen är tyska TÜV Rheinlan TÜV Sü samt VDE. Om man bor i ett havsnära område kan det även vara en god idé att letaefter paneler som testats för hög koncentration av salt och ammoniak,vilket också bör framgå av produktbladet. Exempel på symboler man bör leta efter i ett produktblad.


De två logotypernatill vä. Se hela listan på solcellskollen. För att jämföra lönsamheten av olika paneler så är det viktigt att vetahur mycket el de kommer generera i förhållande till priset. Mängden elen solcellspanel genererar per watt och år skiljer sig oftast inte såmycket mellan fabrikat, vilket har lett till att det är branchstandardatt just jämföra solcellspris per (kilo)watt. Ett vanligt missförstånd är att verkningsgraden i sig påverkarlönsamheten.


Verkningsgraden räknas dock in redan när man tar frampanelens effekt, och avgör alltså hur många watt man får ut per panel,inte hur mycket el man får ut per watt. Med det sagt så kan det såklartfinnas fall där man har en liten tillgänglig yta och vill betala litemer för att få plats med högpresterande solcellsmoduler med högverkningsgrad. Ett tips är dock att hålla koll på det finstilta i produktgarantin, till exempel huruvida installation och transport av material ingår om något går sönder. Som med det mesta degraderar solceller och blir mindre effektiva medtiden.


Därför är det även standard med ytterligare en garanti som angerhur väl man kan förvänta sig att panelen presterar över tid – en“effektgaranti” (brukar kallas “Performance warranty” iproduktblad). Standard är att producenterna garanterar att solcellspanelerna skagenerera en viss procent av effekten efter år – oftast inte lägre än. I vilken takt degraderingen sker kan dock skilja. Dessa utgör avvärldsmarknaden. Det är dock svårt att säga någotgenerellt gällande vilken solcellsteknik som är det bästa, eller mestlönsamma, valet.


Polykristallina solceller har generellt lite lägre verkningsgrad änmonokristallina, och är billigare. Kom ihåg, det beror framförallt på priset per watt,samt prestandan! Däremot kommer val av solcellsteknik att påverka utseendet. Tunnfilmssolceller är homogena i utseendet och oftast svarta.


Ettvanligt användningsområde för tunnfilmssolceller är tak- ellerfasadintegrering. Du kan se ett exempel på hur det kan se uthär. Tänk på attvälja solpaneler med dessa.


Det finns många sätt att jämföra solcellspaneler. Det är standard att jämföra priser på solcellspaneler ochsolcellsanläggningar per watt respektive kilowatt. Prestanda och garantier kan skilja sig åt. Läs även det finstilta idessa. Tänk på att val av solcellsteknik, exempelvis mono- ochpolykristallina solceller, påverkar anläggningens utseende.


Stort tack till Per Hederstedt, solcellskonsult på Rejlers, som gett input på denna text. Heute verkaufen und Geld verdienen. Det blir då monokristallina paneler du får välja.


Monokristallin eller polykristallin

Solcellspaneler - Monokristallin , polykristallin eller. Polykristallin kontra monokristallin. Kristallin är en kristall, som består av kristall eller liknar en kristall. Kristallint är att vara en kristall, som består av kristall eller liknar en kristall.


Som namnet indikerar består monokristallina solceller av en enskild kristall och poly av flera kristaller. Amorfa solceller även kallade tunnfilmsceller. Tunt skikt av kisel är pålagt på ett bakskikt av metall, glas eller plast.


Kan också vara flera skikt av tunt kisel som läggs ovanpå varandra för bästa effektivitet. Hem › Forum solceller › Tekniker › Mono eller poly Etiketter: Diffust ljus Detta ämne har svar, deltagare, och uppdaterades senast för år, månader sedan av Bengt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...