måndag 29 juni 2020

Vem uppfann generatorn

Vem uppfann generatorn

Han insåg att elektricitet och magnetism hänger ihop. Med den kunskapen i bagaget har vi kunnat uppfinna otaliga maskiner och apparater. På en del gamla cyklar sitter ibland en generator som ger ström åt cykelbelysningen.


Edison var krediteras med uppfinningen, men det var faktiskt partnern Tesla som uppfann den första framgångsrika glödlampan och Edison utvecklade den till föregående. I denna guide ska du få läsa om hur en generator fungerar och dess uppgift! Sedan nångång runt talet så finns det endast generatorer som producerar växelström, förr i tiden i gamla bilar kan du hitta generatorer som gör likström, men dessa gamla likströms generatorer är totalt värdelösa och slutade användas för många år sedan.


Svänghjulet (saknas på bilden) har magneter som roterar runt dessa spolar så att de alstrar ström. Tesla uppfann INTE växelströmmen, han uppfann heller INTE växelströmsmotorn eller växelströmsgeneratorn. Vid fissionen frigörs energi i kärnbränslet som värmer upp ett kylmedium, oftast vatten, så att ånga bildas antingen direkt som i en kokvattenreaktor eller indirekt via en ånggenerator som i en tryckvattenreaktor. Industrimaskinerna på stora fabriker kunde nu drivas av elektricitet som alstrades av generatorer på centrala kraftverk. Generatorn uppfanns av Tesla kan byggas av vem som helst med tillgång till.


Tesla kritiserade generatorn för de släpande metallborsten som. Marconis patent, inte att avgöra vem som uppfann radion. Men när generator uppfanns så kunde man transportera energin riktigt lång sträckor.


Man kan inte riktigt säga vem som uppfann. Nikola Tesla, en uppfinnare och en mekanisk ingenjör, uppfann generatorn som producerade växelström (AC). Vem uppfann nuvarande? Han uppfann en räknemaskin som var praktisk och lätt att använda. Han var fascinerad av den danske fysikern H. Michael Faraday att elektrisk energi kan om­­vandlas till rörelseenergi med hjälp av elektromagnetism.


För år sedan fick den finländske teleingenjören Matti Makkonenunder ett pizzeriabesök i Köpenhamn en snilleblixt som skulle förändra världen. Nu skickas miljarder textmeddelanden via mobilen varje år. DI har träffat Matti Makkonen i hembyn Träskända norr om Helsingfors.


Därför koncentrerade han sig på asynkrona växelströmsmotorer, och på synkrona – men med elektromagneter i rotorn. Den långa tiden, hundra år mellan första patentet och praktiskt användbara permanentmagnetsmotorer gör att man får många olika svar på vem som egentligen uppfann den moderna fungerande motorn. Japp, så verkar det vara. Det som är intressant med en sån här tråd är att det visar att utveckling är någor som böljar hit och dit, och att samma goda idé kan uppstå på olika håll oberoende av varandra.


Men vem uppfann den Elektriciteten uppkommer genom att en magnet snurrar snabbt inuti en spole. Hilmer Kollén uppfann en linjal som han kallade ”komparationslinjalen”. Den var till för att på ett enkelt sätt omvandla tum till centimeter eller det motsatta.


Men mätstickan var ganska otymplig, en meter lång och det tyckte ingenjör Kollén inte var så praktiskt utan han konstruerade istället en hopfällbar måttstock, därmed var tumstocken född. Svärdet var enormt effektivt i strid tack vare sin vassa spets och korta klinga, något romarna var smärtsamt medvetna om efter att ha utsatts för det massor av gånger. I Finland och Sverige har man olika åsikter om vem som var först med reflexen.


I Finland anser man att S:t Bertilsbonden Arvi Lehti uppfann reflexbrickan. Exakt vem som fick idén att tillverka mynt vet man inte, men de spred sig under de följande århundradena till hela medelhavsområdet. Kostenloser Versand verfügbar. Bay ist für Sie da!


Heute verkaufen und Geld verdienen. Wir machen die Rückgabe einfach. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Jetzt modernste Elektronik kaufen. När uppfanns solceller?


Vem uppfann generatorn

Denna upptäckt gav bränsle till en mängd forskare som med olika metoder började forska kring hur man skulle kunna omvandla Becquerels teori till en fullt fungerande solcell. Baird och Vladimir Zworykin som uppfann tven som vi känner igen den idag. Den hastighet som vi antog enheterna är häpnadsväckande. För att få svaret på den frågan måste vi titta tillbaka mer än ett sekel. En automatisk tvättmaskin är en bra uppfinning som kan sättas på nivå med ett hjul, cykel, bil, etc.


Tack vare tvättmaskinen har miljontals moderna hemmafruar extra timmar ledig tid som kan tillbringas användbart utan att göra handtvätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...