Den gemensamma skärmen förekommer antingen som en tunn lindad plastfodrad aluminiumfolie eller en flätad strumpa av förtent koppar. Ibland förekommer både fläta och folie. Att man har olika och ibland dubbla beror på att de bidrar till skärmningen med sina olika egenskaper. Folien vinner på att den till 1 täcker ledarna innanför, medan strumpan som är vävd bara erbjuder ca täckning. Strumpan å andra sidan innehåller koppar med bättre ledningsförmåga än aluminium och den består också av mer massa per meter vilket ger lägre motstånd när störningar skall avledas.
Dessutom bidrar strumpan till kabelns fysiska styrka och hållfasthet, som kontrast till den skörare folien som kan spricka upp med tiden. Samtidigt ökar vikten och diametern på kabeln vilket påverkar komplexiteten för installatören. Ja ni ser, man kan förmodligen debattera länge om detaljerna men landar nog ändå i slutsatsen att det beror på de lokala förutsättningarna och ekonomi. Se hela listan på direktronik. Den parvisa skärmningen är alltid en folie och har som uttalat syfte att minska störningar mellan paren, sk Cross Talk.
Ju högre frekvens (läs datahastighet) desto mindre är marginalerna och risken för överföringsfel ökar med stigande hastighet, men blir påtaglig först över 10Gbps. Folien är också mer effektiv som skärm just för högre frekvenser, dessutom både lättare och tunnare än flätan. Att oskärmat är enklare att installera och kan ske till lägre kostnad inser de flesta, men färre tänker på att alternativet med skärmad kabel utgör en potentiell felkälla eftersom man genom skärmen lätt riskerar att sammanfoga all utrustning galvaniskt. I en fastighet med flera våningsplan eller områden med många byggnader har man gärna olika el-centraler, var och en med sin egen jordning. Den potentialskillnad som kan finnas här kommer med hjälp av skärmen i kabeln att utjämnas vilket då ger upphov till jordströmmar.
Detta fenomen kan ge svårdiagnosticerade störningar och fel i dataöverföringen. Ett korrekt utfört skärmat nät har bättre förutsättningar att klara både höga överföringshastigheter och utifrån kommande störningar. För att motivera det högre priset och den ökade komplexiteten vid installation samt riskerna som nämnts ovan, bör skärmat användas bara där man kan förutse en extra ogynnsam miljö. Tung industri som gjuterier, plåtindustrier och massafabriker har ofta mycket kraftiga elektriska processer och är självklara kandidater för skärmat kabelnät. Andra ställen där du bör överväga skärmat är i hisschakt och då främst i närhet till hissmotorn.
Ett tips är att göra en kontinuitetsmätning med ett certifieringsverktyg för datanät över ett dygn eller så och på en förmodat utsatt länk med både skärmad och oskärmad kabel och utvärdera resultatet. En kabel med individuellt skärmade par är också en förutsättning för att klara prestandakraven för 40Gbps Cat8-nät. Det räcker tyvärr inte att bara tänka på den, man måste göra rätt också.
Skärmen får endast anslutas till byggnadens jord på ett enda ställe, men detta är lättare sagt än gjort i praktiken. Ett nätverk hinner se många olika installatörer under sin livstid och risken är därför stor att disciplinen med skärmningen vittrar sönder med tiden och till sist får du ett nätverk med många olika jordplan sammanfogade. Flera av er har säkert hört att man endast ska ansluta skärmen i ena änden, men många missförstår vad man egentligen menar med det och låter helt enkelt bli att ansluta skärmstrumpan eller folien till RJ45-uttaget i ena änden. Ordet som fattas här är till jord. Man ska bara ansluta skärmen till jord i ena änden, skall det vara.
Standarden för skärmat nät kräver nämligen att skärmen är intakt i hela Channel Link, dvs all kabel, från switchport till nätverkskort inklusive patchkablar. Konsekvensen av det är att du måste försäkra dig om att det inte finns en g. Någonstans i köpbeslutet kommer priset in i bilden. Man bör vara medveten om att ett skärmat nät inte bara innebär skärmad kabel, utan att hela länken behöver skärmas, från vägguttag till patchpaneler och all anslutningskabel. Givetvis blir hårvarukostnaden högre, räkna med upp till dubbla priset. Men glöm inte att också monteringen går långsammare och är mer komplicera vilket också skall läggas till totalsumman.
Det är lätt att börja gilla oskärmat, eller hur? Med det oskärmade nätet slipper du hela komplexiteten och eftersom ett kontors- eller hemmanätverk vanligtvis inte är utsatt för den typen av störningar som motiverar skärmning på grund av yttre omständigheter, rekommenderar vi därför oskärmat till alla vanliga kontorsmiljöer upp till 10Gbps. Vill du veta mer om kabelnät, test och certifiering eller diskutera några utmaningar du har?
Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Cat6- och Cat6a-kablarna är dyrare än Cat5e-kablar, med kostnaden beroende av längd. Mbit har jag för mig. Då det inte finns speciellt mycket som stör kommunikationen.
Kablar kallas antingen UTP , Oskärmad korsad eller STP , skärmad Twisted Pair. Det är minimala , men viktiga , skillnader mellan STP och UTP. Definition av kategori kablar.
Cat, är en kabel standard för Gigabit , och alla tidigare nätverk inklusive 10BASE - T och 100BASE - TX. Catskärmad En CATkabel är lämplig för dig som har höga krav på. Kabeln kan vara skärmad eller oskärmad beroende på vilken miljö kabeln är tänkt att.
Oskärmad , för om man använder skärmad kabel är det väldigt noga med hur skärmen ska anslutas till jord på rätt sätt för att man inte få stora problem i stället och i hemmiljö är det svårt att göra det. En skärmad kabel är mindre känslig för störningar, men har ofta en större diameter. Att ha en skärmad kabel är viktigare om en kabel är lång.
I många fall duger det gott med en oskärmad kabel. På Gekås i Ullared säljs CATnätverks kabel med kontakter finns till ett bra pris. Catoch Cat6A finns båda som skärmade eller oskärmade. Cat6A ska klara 100m, så därför är den bättre, men få svenska hem är så stora att inte Caträcker.
Skärmat minskar störningarna, men dämpar också signalen så den blir svagare. Cat-kablar ger lägre överhörning och kan hantera hastigheter upp till Gbps (2MHz) upp till meter. Kablarna är bakåtkompatibla med både Cat och 5e. Cat -kablar kan finnas i olika typer, antingen skärmad (STP) eller oskärmad (UTP). Re: skärmad eller oskärmad ? En liten rättning 5e är inte specad till 250mhz utan 100.
Catär specad till 2Ska man envisas med slang bör man kliva upp en dimesnion mot motsvarande rör för att vara säker på att få minst samma framkommlighet. Skärmade vs Catoskärmad Kategori eller Cat, är en relativt ny standard för nätverkskablar. Skarvstycke för att skarva skärmad Catinstallationskabel utan behov av specialverktyg.
Ett smart och lättanvänt skarvstycke som används för skarvning av Catinstallationskabel. Skarvstycket är skärmat, men givetvis kan även oskärmad Cat-kabel skarvas. Catvit nätverkskabel m Kategori nätverkskabel för användning i privata hem och mindre nätverk. Den här nätverkskabeln är oskärmad och kan användas i privata hem och nätverk i företag och organisationer som kräver högre hastighet och bandbredd.
Skärmad eller oskärmad installationskabel i hemnätverk Logga in. Eftersom man använder samtliga kabelpar för Catså är det noggrannare när man kontakterar. Det är möjligt att installera kabel för fast förläggning både skärmat och oskärmat.
En anledning till att förse en kabel med skärm är att den behöver vara mekaniskt stark. För att få de bästa avskärmande egenskaperna hos en kabel är det att föredra att ha heltäckande eller flätad skärm (metallskärm, cirka procents optisk täckning). Det innebär att kabeln är EMC. En CATkabel är lämplig för dig som har höga krav på överföringshastighet i ditt nätverk.
Finns i två variantern, patch dvs rakt kopplad vilket är den vanligaste, samt korsat utförande. Kabeln är fullt bakåtkompatibel vilket gör den till ett säkert val. Catslim är en extra tunn kabel som förbättrar ventilationen i fullbestyckade rack genom att minska kabelbuntarnas tjocklek.
Dessutom blir det enklare att läsa av märkning på paneler och switchar när tjocka kablar inte längre skymmer sikten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.