fredag 30 oktober 2020

Tändtråd färg

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter för barn och familj. Hitta rätt produkt till rätt pris. Färgerna som normalt används till tändtrådar är orange, vit eller grå. Det finns ett ­undantagsfall då det är tillåtet att använda blå ledare som tändtråd. Det är vid koppling mellan kopplingsdosa och omkopplare i utanpåliggande installation med EKK-kabel (solid).


Blå: Nolla ska vara blå , eller nummermärkt med blå markering i båda ändar. Mellantrådar är alltid svarta, tändtråd till spots är orange och ytterbelysning är grå. Tändtråd till lamputtag, takuttag och armaturer (utom spots) är vit. Det går förstås inte alltid att följa, ibland har man tändtråd till olika armaturer i samma dosa och då får man frångå principen. Vilka regler gäller kring neutralledare som tändtråd och var kan man läsa om detta, har letat lite i installationsreglerna men hittar ingenting.


Klipp helst eller snurra ihop den gul-grön och sätt en tejp runt eller liknande i båda ändar. Du kommer att se fasen överst – tändtråd : titta på färgen och kom ihåg ordningen innan du lossar båda trådarna som finns. Om man kan jämföra slang med indragen ledare.


Du ser en sexa i ena hörnet som talar om att det är trappströmbrytare (vårt exempel) Koppla in trådarna och dra åt dem hårt. Röd tändtråd finns, bla. Tändtrådar idag kan vara Orange, vit, grå, svart (i installationer med brun fas), brun (i installationer med svart fas) Vit är också vanligt som nolla i 70-talshus ex. Idag är det hårdare än det varit innan med vilken färg man använder och tack o lov för det! Voltimum - Voltimum är en portal med verktyg.


Jag skulle byta en armatur och hittade en blå fk som var skarvad med en wago till en brun. Det borde vara så att fasen ner till brytare är brun och tändtråden tillbaka är blå. Nollan till armaturen bör vara blå och därmed är tändtråden till armaturen brun. I centralen byter tändtråden färg från blå till brun, helt normalt. Drar man i rör så tar man en avvikande färg till tändtrå svart, vit, lila, orange osv.


Tändtråd färg

Finns det en orange kabel så är det ju en bra gissning. N Nolla Vanligtvis blå kabel. Utgående ström från dimmer. Vilken färg ger lampan – förstå koderna. Lampor avger olika sorters ljus.


På ena sidan av spektrumet finns lampor som ger ett mjukt, varmt och lite gulaktigt sken. Blå Nolla ska vara blå, eller nummermärkt med blå markering i båda ändar. Blå tändtråd som byter färg till brun – Fluxio. Där används blå som tändtråd och gulgrön är oansluten. I dosan ovanför brytardosan byter blå färg till brun ut till takdosan.


FärgkodCachadLiknandeExempel: Om färgerna på ett motstånd är från vänster rö rö gul ska detta tolkas som 20Ω. Vidare kan blå ledare i flerledarkabel användas som så kallad tändtråd där förväxlingsrisk inte förekommer. ANM – Isolerad potentialutjämningsledare bör vara grön-och-gul.


Rätt typ av kabel till ditt projekt – hos oss hittar du olika typer av kablar för olika ändamål. Till elinstallation vid nybyggnation och renovering finns starkströmskabel, kulokabel och installationskabel av typ EXQ, EKK, FQ m. Vi har även datakablar, högtalarkablar och bil- och båtkablar med egenskaper som är anpassade för respektive användningsområde. Nolla är blå, jord är gul-grön och fas är normalt brun. Andra färger som kan finnas i elinstallationen i ditt hus kan vara tändtråd ( fas efter str.brytare ) eller mellantråd ( mellan trappomkastare ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...