onsdag 16 december 2020

Vad används nanoteknik till

Redan idag används vanlig teknik och nanoteknik till att till exempel hitta cancer hos patienter. Men även andra sjukdomar, vitaminbrister, cellförändringar och dylikt kan hittas med hjälp av nanoteknik. Dessutom forskas det i hur mediciner ska kunna bli bättre med hjälp av nanoteknik. Det finns många möjligheter med nanoteknik.


Nanopartiklar kan tillverkas i på 2möjliga alternativ ¨naturligt¨och ¨onaturligt¨ Tex när man sätter en tändsticka på eld så frigörs massor av naturliga kolnanopartiklar. Nano” kommer från grekiskans ord för ”dvärg”. Alla tekniska detaljer och all teknik som är mellan 1-1nanometer kallades sedan nanoteknik. Utifrån ovanstående kan enkelt en slutsats dras om att nanoteknik handlar om vetenskap på extremt liten skala, eller enligt mer officiella termer: - nanoteknik handlar om att studera och manipulera materien på atomär nivå.


I naturen finns nanostrukturer överallt och det finns mycket vi kan lära oss av naturen. Nanotekniken skapar många nya möjligheter. Gul platina, silver och andra jordartsmetaller i smarta telefoner och solceller är exempel på det. Med nanotekniken kan solcellerna också ta hand om solens energi på ett effektivare sätt.


Spännande forskning pågår också för att använda nanoteknik vid rening av luft och vatten. De som drabbas av ögonsjukdomarna retinitis pigmentosa, glaukom, näthinneavlossning, sjukdom på gulafläcken eller har diabetes, kan riskera svår synnedsättning eller att bli blind. Tillverkningsmetoder - tekniker. Idag används nanopartiklar i extra slitstarka däck, UV-filter i solkräm och i färgat glas för att bara nämna några exempel.


I dagens trafikljus används lysdioder. Det har i studier visats att även andra egenskaper än endast storleken måste tas hänsyn till för att kunna förklara nanopartiklars effekt på människa och miljö. Till skillnad från de flesta färgskärmar som sitter i dagens datorer, mobiler och andra apparater sänder den inte ut ljus. Istället reflekterar den ljuset i omgivningen på samma sätt som det elektroniska papper som används i läsplattor för e-böcker. Tillämpningen av nanoteknik på vissa områden, t. I framtiden kan nanoteknik t. Låt oss ta en virtuell rundtur genom ett hem för att se vad vi kan hitta.


Men vad betyder nanoteknik först? Det definieras typiskt som användningen av materia vid dimensioner mellan 0. Vad är nanoteknik ? Det handlar om att utforska och använda atomer och molekyler för att designa nya material, komponenter eller system med förbättrade eller nya egenskaper. Kimrök används i dag i exempelvis däck för att förbättra slitstyrkan och andra egenskaper.


Nanomaterial finns dessutom i ett stort antal produkter som till exempel kläder, kosmetika, husgerå sportartiklar, leksaker, elektronik och bilvårdsprodukter. Det är däremot möjligt med nanooptik som öppnar för nya sätt att utnyttja ljus. En komponent inom nanooptiken är fenomenet plasmon – en förstärkning av vissa ljusvåglängder som träffar nanopartiklar av metall. Ofta används guld eller silver. Lasertekniken tillämpas inom medecin vid exempelvis laserkirurgi.


Kvantfysikens otroliga värld. Nanopartiklar kan till exempel öka hållbarheten på känsliga produkter som jordgubbar eller göra så att förpackningar ändrar färg om innehållet blir för gammalt. En atom är ungefär nanometer, och med nanoteknik kan man alltså studera och Förändra material till atomnivå. Ordet nanoteknik används oftast mitt i en mening och uttalas precis som det låter. Plast används även som komponenter i en rad andra föremål inom medicinsk teknik och bioteknik.


Det kan även användas i mer formella sammanhang. Det var nämligen denna expansion som radikalt förändrade inriktningen på de offentliga utgifterna och därmed också vad en svensk skattekrona används till. Med de särskilda egenskaper som nanomaterial har ges möjlighet till förbättrade materialegenskaper och nya tillämpningsområden. Syftet med standarder för nanoteknik är att skänka trygghet och trovärdighet till att nanoteknik inte orsakar nya larm av miljörisker eller farliga arbetsplatser.


Vad används nanoteknik till

Det har visat sig att när man inandas nanoteknik kan man förstöra lungorna. Beläggning av titandioxid innehållande nanopartiklar, används bland annat på glas där den ger en smutsavvisande beläggning. Teknik med nano kan också förlänga livslängden på stål och stärka betong. Idag använder man patientens egna oskadade hudceller som odlas upp och tas som underlag för en form av hudplåster. Vid vissa former av sjukdomen multipel skleros (MS) har man kunnat transplantera patientens egna stamceller och sett en förbättring.


Kväve används till mycket, främst eftersom det inte reagerar när det exponeras för annan gas, till skillnad från syre som är mycket reaktivt. På grund av dess kemiska sammansättning behöver kväveatomer mer energi för att sönderdelas och reagera med andra ämnen. Mer specialiserade områden för datoranvändning är de som konstruerar de spel och program som andra använder, programmerare. De samarbetar ofta med grafiska artister och de som komponerar musik, som också har en dator som viktigaste verktyg.


Vad används nanoteknik till

Reklambranschen har länge legat i framkant när det gäller att använda den senaste datatekniken. Den används till möbler, golv, stolpar, pappersmassa m. Bilder på tall och mer information om den hittar du vid länkarna nedan. Och vad är det för typ av Att motsvarande volymer bly skärmar gammastrålning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...