måndag 21 december 2020

Varför nefrostomi

Nefrostomi kan användas. Informationen ges både skriftligt och muntligt. Vanligen används en nefrostomikateter som har trådlås. Det innebär att ändan av slangen kan dras ihop som en kringla med en tråd. Tanken är att kringlan skall förhindra att slangen åker ut.


Varför nefrostomi

VARFÖR BEHÖVS EN NEFROSTOMI? Orsaken är att det finns ett hinder i urinledaren. Ovanför hindret samlas urinen och efter en tid kan detta förstöra njuren. Om hindret sitter i båda urinledarna uppträder urinförgiftning.


För att bevara njurens funktion måste urinen ledas ut genom en kateter som läggs in i njuren och ut på huden = nefrostomi. Njurarna har två huvuduppgifter, att avlägsna slaggprodukter ur blodet samt reglera salt- och vattenbalansen i kroppen. Det som inte går tillbaka till blodet utsöndrar njurarna i form av urin. Spolningen ska endast genomföras vid stopp eller vid grumlig urin.


Med tanke på att nefrostomikatetern ligger i njurbäckenet ska man vara försiktig vid spolning och endast använda små mängder. Om en ny inte kan sättas in tas ställning till om patienten ska åka in till sjukhus eller om kateter genom urinröret kan sättas. Specialförband för nefrostomi. Urinuppsamlingspåse, exempelvis 3mL tömbar.


Ficka eller band för fixering av urinuppsamlingspåsen. Hudvänlig häfta eller specifik häfta anpassad för fixering av katetrar och dränage. Om njuren inte kan tömmas på urin den naturliga vägen på grund av njursten eller någon annan förträngning kan du få en kateter till njuren insatt, en så kallad nefrostomikateter. Hur går behandlingen till? PATIENTINFORMATION NEFROSTOMI.


Fasta timmar före eller enligt ordination alternativt lokala anvisningar. HUR FUNGERAR NJURARNA? Varje dygn producerar njurarna 1-liter urin.


Från njuren transporteras urinen genom urinledaren ner till. Normalt rymmer urinblåsan cirka deciliter urin. En stor del av kroppens slaggprodukter renas i. Minskad urinmängd utan smärta kan bero på att patienten har druckit för lite vätska.


Rekommendera patienten att öka vätskeintaget och kontrollera urinmängden de närmaste timmarna. Perkutan nefrostomi UndersökningsruSIVCHYB alt SIVCABL. Patientförberedelse: Undersökningen görs endast inneliggande. Planera bokad undersökning: Om patienten har kända koagulationsrubbningar eller blodförtunnande medicin (Waran, Trombyl etc) behövs blödningsprover, såsom PK, APT-ti annars inga.


Pyelostomikateter ( nefrostomi ), som dränerar urin direkt från njuren ut genom huden i flanken, anläggs i regel på röntgen- eller kirurg-avdelningen på sjukhus. En ytterligare variant, då man vill dränera en njure, är en pigtailkateter , varvid man går upp till njuren via urinröret till urinblåsan och vidare upp i urinledaren. Kvarliggande KAD om residualurin 1ml.


Om kombination hydronefros och högt hinder anlägges perkutan nefrostomi snarast. Kontakta njurmedicinjouren vid behov. En akut njursvikt kan i lindriga fall vända på något dygn eller återställas efter veckor till månader.


Omvårdnad Utprovning av katetertillbehör. Ställningstagande till katetermaterial, katetergrovlek och tidpunkt för nästa byte. Individuellt utprovade tillbehör och hjälpmedel specifika för användning dagti nattetid och för olika aktiviteter behövs vid varje kateterbehandling. Hydronefros är inte något sällsynt tillstånd.


Det kan förekomma hos nyfödda och spädbarn, som följd av medfödda förändringar. Vissa gravida kvinnor kan utveckla övergående hydronefros på grund av att livmodern trycker på urinledaren, men hos nästan alla går dessa förändringar tillbaka efter förlossningen. Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen eller magen.


Vid undersökningen används ofta kontrastmedel som du dricker eller får med spruta och som ger en ännu tydligare bild av kroppens strukturer. Feber innebär att kroppstemperaturen är högre än den brukar vara. Du kan få feber i samband med en virusinfektion, till exempel en förkylning.


Febern kan också bero på en infektion som orsakas av bakterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...