fredag 15 januari 2021

Vad är en livscykelanalys

Vad är en livscykelanalys

Livscykelanalys (LCA) är ett viktigt verktyg för att bedöma miljöpåverkan. På denna sidan beskriver vi kortfattat vad det är som gör det till ett så användbart verktyg, hur du går tillväga för att göra en LCA, var det går att finna data samt var mer information finns om du vill fördjupa dig. Genom ta reda på i vilket steg i. Med en LCA kan du ta reda på i vilket skede av en byggnads livscykel en viss miljöpåverkan är som störst.


Vad är en livscykelanalys

LCA är en förkortning för livscykelanalys och är en samling metoder för att bedöma en produkts miljöpåverkan från det att resurser utvinns från naturen till det att den kasseras efter användning. På engelska används yttrycket Life Cycle Assessment. Vanligen hör vi om begreppet när det gäller produkter.


Fokus är livscykelanalyse r för byggnader, men den kan även tillämpas vid anläggning av vägar, järnvägar, broar och liknande. Det finns inga krav i offentligrättsliga regler t. Vägledningen utgår från det civilrättsliga området och dess begrepp. Vad är en livscykelanalys ? Först repetition av några användbara begrepp: En produkt är en sak du köper eller använder till exempel en tandborste, en gurka eller en bil. En resurs är något som krävs för att tillverka produkten till exempel energi, material.


Helt kort kan man säga att en livscykelanalys (LCA) är ett verktyg för att titta på påverkan från en produkt (eller tjänst) från vaggan till graven, eller med andra ord från råvara till avfall – alltså i hela livscykeln. Våra livscykelanalyser fokuserar enbart på klimatpåverkan, det vill säga utsläpp av växthusgaser. En livscykelanalys kartlägger en produkts miljöpåverkan före, under och efter konsumtion. Men vad är ” En social livscykelanalys ”? Elisabeth Ekener Petersen, vår Gästbloggare, beskriver här vad det är och vad man kom fram till.


Telia är en av dem som startade Center för hållbarkommunikation CESC där Elisabets arbetar just nu. Den viktigaste slutsatsen från doktorsavhandlingen är att livscykelanalys är en väldigt användbar metod för att utveckla mer miljöanpassade livsmedelsprodukter och produktionssystem. Alla resurser som används och alla utsläpp som sker däremellan räknas in.


Ett annat sätt att se på varors livscykler är ”från vagga till vagga” – på engelska ”cradle to cradle” (C2C). Däremot är tillverkningen av solceller ganska energikrävande, och de tillverkas ofta på platser där en stor del av energin kommer från kolkraft, till exempel Tyskland och Kina. Vattenfall har låtit göra en generell livscykelanalys på den solkraft som vi köper in. Denna analys är granskad av ett oberoende forskningsinstitut, IVL.


En noggrann livscykelanalys , LCA, är avgörande för att skapa en helhetsbild av miljö- och klimatpåverkan hos byggnadsverk. Bland de stora byggföretagen har metoden blivit självklar. Det innebär att materialet kan användas till nya burkar och flaskor igen och igen och igen….


Dessutom gör den slutna materialåtervinningen att vi sparar enorma mängder koldioxid. En av drivkrafterna till att ämnen spontanreagerar med varandra är att bilda energifattigare föreningar. Dessa reaktioner kallas exoterma.


Till exempel när ved brinner. Eftersom ved är energirikare än aska. Motsatsen kallas endoterm reaktion. Då kommer det bildas energirikare ämnen än vad som fanns från början.


En emissionsfaktor är ett tal som används för att beräkna hur stor klimatpåverkan en viss aktivitet har. Några exempel är emissionsfaktorerna för en kilowattimme vindkraftsel, för en km med en Fiat 5som går på diesel eller för att producera ett kg ost. En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet och värme. Restprodukten är rent vatten. Verkningsgraden hos en bränslecell är hög, vilket gör att den ofta kan kompensera för den energiförlust som uppstår då vätgasen tillverkas.


Vi lever med normer under hela livet. Normer är en förutsättning för att vi människor ska fungera tillsammans. Samtidigt finns det många normer som begränsar oss och speglar ojämlika förhållanden i samhället. För att kunna diskutera normer behövs en gemensam förståelse för vad normer är och hur normer fungerar.


Vad är en livscykelanalys

Utan att spekulera i vad för typ av relation olika poliser har till varandra kan det konstateras att den LOB:ade riskerar att utsättas för en löjeväckande orättvis situation. Clas Svahn berättar vad det egentligen är vi ser över våra huvuden. Polisen i Dalarna vet ännu inte vad som orsakade femåringens död. Elektrolytisk korrosion förutsätter att en elektrisk ström leds från en del av en metallyta till en annan. Detta kan endast ske om isoleringen är vattendränkt eller fuktig.


Mineralull är vattenavvisande och saknar hygroskopiska och kapillärsugande tendenser. Lagring Vid lagring utomhus ska mineralull skyddas mot väta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...