onsdag 10 mars 2021

Växellåda vindkraftverk

Köp sol- eller vindpaket för t. Alla typer av byggstängsel. Kompletta paket med stängsel. Växellåda eller direktdrift. Olika tillverkare använder olika konstruktioner. En fördel med direktdriven turbin är att kostnaden för växellådan samt eventuella reparationer av den försvinner.


Växellåda vindkraftverk

Ett vindkraftverk tar tillvara luftens rörelseenergi och gör om den till elektrisk energi. Vindens energi sätter verkets turbinblad i rörelse och via en axel och en växellåda förs kraften över till en generator. Den gör i sin tur om kraften till elektrisk energi. Ett modernt vindkraftverk tar tillvara cirka procent av vindens energi.


I många nya vindkraftverk används permanentmagneter i generatorn där rörelseenergin i vinden omvandlas till el. Denna gör om den snurrande rörelsen till elström. Eftersom rotorn snurrar ganska långsamt sätter man ofta en växellåda mellan axel och generator, detta för att få till ett jämnt varvtal som passar generatorn. Modernare vindkraftverk har dock numera ofta generatorer som är kopplade direkt på rotoraxeln. På riktigt stora vindkraftverk har man däremot ofta en växellåda som ökar varvtalet så att en vanlig generator kan användas.


Växellåda vindkraftverk

Om du kollar på så kan du hitta den del informativa filmer. Sök på exempelvis Wind generator eller Wind turbine. Lägg gärna till sökordet function så sållar du bort en del onödigt.


Inne i vindkraftverket så sitter en rotor som roterar när det blåser. På äldre modeller sitter också en växellåda i rotorn för att öka varvtalet på generatorn. Rotorblad som snurrar med ungefär varv per minut kan man med hjälp av växellådan öka turbinens hastighet till 1. Teknikutvecklingen av vindkraftverk har gått fort framåt de senaste åren i takt med att även utbyggnaden av vindkraft tagit fart.


Tillverkarna av vindkraftverk har arbetat för att minska buller från verken genom att optimera bladens utformning och de mekaniska delarna. Aeolos vertikala vindkraftverk är tysta, har låg vindstartshastighet och högeffektiv design. De passar utmärkt för installation på hustak och inom tättbebyggt område.


Vi har oslagbara priser! Professionell rådgivning av experter vid val av reservdelar. Certifierade återförsäljare som förser stort utbud av olika slags reservdelar. Systemet som utvecklats vid Uppsala universitet använder en direktdriven generator och således saknas växellåda.


En vanlig orsak till driftavbrott i konventionella vindkraftverk är bl. Det vertikala vindkraftverket styrs istället elektriskt med hjälp av generatorn. Vad är då maskinhusets uppgift? Maskinhusets växellåda ökar varvtalet så att energin kan överföras till generatorn.


Vanligast är att vindkraftverk har en trestegs växellåda. Detta då växlingen av varvtalet sker i flera olika steg. Små vindkraftverk riktas med enkla vindflöjlar, medan stora turbiner i allmänhet använder en vindsensor tillsammans med en servomotor. De flesta har en växellåda som ökar hastigheten på plattornas rotation så att den blir mer lämplig för drift av en elektrisk generator.


Växellåda vindkraftverk

Vortex – vinglösa vindkraftverk. Denna teknik innebär att energi fångas upp genom master som svänger i vinden och som helt saknar vingar. Masterna har låg vikt och saknar både växellåda och lager som annars kräver service och utbyte. Aeolos-H 20kW, 30kW och 50kW-vindkraftverk använder en trefas direktdriven generator, men ingen växellåda eller förstärkningsanordning. Detta är mer pålitligt och effektivt än med induktionsgenerator med växellåda, eller förstärkare.


De är ett ekonomiskt fiasko och vi medborgare får betala mycket dyrt för den ohederliga utbyggnaden av vindkraften. Vindkraft är den dyraste formen av elproduktion Påstående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...