torsdag 21 september 2017

Lasertriangulering

Principen ser ut som i figuren: Man belyser objektet så att en spot bildas på den. Ofta är avståndet man söker inte möjligt eller mycket svårt att mäta direkt och därför är en indirekt metod att föredra. Ett sätt att mäta avstånd är att använda sig av så kallad lasertriangulering. Lasertriangulering.


Det fungerar som så att en laserstråle skickas ut från mätutrustningen (1).

När strålen träffar det som ska mätas reflekteras den åt alla möjliga riktningar (2). Med lasertriangulering lägger man en statisk laserlinje över objektet – virkestravarna- och placerar en kamera i vinkel. Höjdskillnader i objektet när de passerar förbi syns då i kameran som förändringar på laserlinjen. Man får mycket mätdata med lasertriangulering och noggrannheten i varje mätpunkt är mycket hög.


Med optisk distansmätning – så kallad lasertriangulering – arbetsdistansen, positionen och lutningsvinkel av arbetsstycket som ska svetsas kan nu bestämmas. Gapstorlek, kantoffset på fogen och aktuell fogposition registreras som uppmätta värden och skickas till sensorns processor. Högsta prestanda inom lasertriangulering.


I tidigare studier har beröringsfri diametermätning med lasertriangulering genomförts som visar att en ökad mätnoggrannhet går att uppnå, men att robustheten för ett sådant system måste öka för att kunna användas i praktiken.

Sensorn projicerar en ljuspunkt på objektet som ska detekteras. Triangulering baserat på avståndsmätning genom vinkelberäkning. Beroende på avståndet träffar ljuset som reflekteras från objektet sensorns mottagningslinje i en viss vinkel. VoxelFlow är ett genombrott inom lasertriangulering som ger bilen blixtsnabb sensorteknologi – så att den verkligen förstår vad den har framför sig, och kan agera därefter. Om VoxelFlow i Business Wires artikel.


Time of flight-sensorer sorterar under kategorin 3d-kameror. Där ryms också sånt som lasertriangulering , strukturerat ljus och – kanske mest bekant – lidar. Den senare bygger på time of flight-principen, men sänder ut riktade ljuspulser medan tof-sensorer låter hela rummet bada i infrarött. I de fall när noggrannheten måste vara högre använder man sig av lasertriangulering. Nu mäter man inte längre ti utan man mäter avstånd inuti lasern med hjälp av likformiga trianglar (se figuren).


Pistolen mäter snabbt spalter, steg, radier, faser med mer. Exempel på användningsområden: Kontroll av: Spalter på bildörrar. På mässan kommer fokus ligga på olika 3D tekniker så som ToF, structured light, stereo vision och lasertriangulering. Dessa tekniker tillsammans med smarta mjukvaror ger helhetslösningar som effektiviserar automationen. Renishaw kommer att visa Renishaw Equator som är en flexibel mätutrustning anpassad för produktionsmiljö.


Inställningar görs för tolerans i höj bred vinklar, hörnradier och formavvikelser som till exempel skevhet och vridning.

Systemet kan även larma för defekter som till exempelvis sprikor, hål eller adderat material. Metoderna som Swerim har undersökt är lasertriangulering samt högupplöst fotografering med laserbelysning. Den första metoden beskriver stålytan med hjälp av avståndsmätning, och den andra är en visualiseringsmetod där lasern används som belysning för att avbilda ytan. Biometrias nya standard (FUB), utbytesförlust (UBF), avsmalning, och underbark (UB).


Vid underbark mätning kombineras laser med färgkamerateknik som ger en överlägsen noggrannhet, inklusive snö- och isfunktion och som därmed är godkänd för året runt användning. Användning av olika teknologier, t. D- och 2D- lasertriangulering eller kromatiskt konfokala metoder, säkerställa en hög mätnoggrannhet. Detta är mycket viktigt inom olika branscher, speciellt där det handlar om mätning, reglering, positionering eller övervakning av produkter eller processer.


Dessutom kan den variera svetsvillkoren beroende på information om fogen från sensorn, vilket leder till ett optimalt och mycket exakt resultat. Paketlösningen inkluderar en laserkamera med tredimensionellt synfält, baserat på lasertriangulering och en inbyggd 2D färgvideokamera för process- och fjärrövervakning. The objective of this master thesis was to study the performance of an active triangulation system for 3-D imaging in underwater applications. Vissa 3D-mätramar baseras på lasertriangulering vilket innebär att en kamera, monterad i vinkel mot kerattbanan, läser av var en laserlinje träffar stocken. I sådana mätramar kan man med hjälp av trakeidmetoden, se figur skilja på om mätningen sker på bark eller på ved.


OEM Automatics fokus var på olika 3D-tekniker så som ToF, structured light, stereo vision och lasertriangulering. Tekniken har gått framåt väldigt mycket senaste åren och idag är det väldigt lättillgängligt att göra mätningar eller Bin Picking-lösningar med hjälp av 3D-sensorer, säger Mattias Andersson. Vi arbetar mycket med 3D-lösningar inom alla olika områden.


Stereovision, Time-of-flight, lasertriangulering och Structure-light är några av teknikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...