onsdag 24 januari 2018

Rutil eller basisk

Det har ljusbrunt eller gulaktigt streck. Kristallstrukturen hos rutil hör till det tetragonala systemet. Mer specifikt har det en struktur som fått dess namn, rutilstruktur, och mineraler med liknande kristallstruktur kan sägas tillhöra rutilgruppen. Rutil eller basisk.


Sura elektroder:Ger jämna och blanka svetssträngar. Slaggen är lätt att avlägsna. Basiska elektroder:Dessa elektroder ger den högsta svetsgodskvaliteten ifråga om hållfasthet och seghet samt en god säkerhet mot varmsprickor. Se hela listan på svets.


Utrustningen består av strömkälla (likström eller växelström), elektrodhållare, svetskabel och återledare. Manuell metallbågsvetsning kan användas för alla olegerade, låglegerade och rostfria allmänna konstruktionsstål och liknande jämförande stål. Ståltyper som kan användas är gjutjärn och aducerat gjutjärn. Vid svetsning inomhus krävs mycket god allmänventilation och punktutsug av svetsröken.


Rutil eller basisk

I trånga utrymmen är punktutsug obligatoriskt. Utomhus behöver inga särskilda försiktighetsmått utföras, men svetsaren bör undvika direkt inandning av svetsröken. Diskutera svetsning här. Elga Peller P( basisk ) går att svetsa med AC. Om du är ledsen, eller trött eller bara känner dig nere så är det okej.


Varje elektrodtyp har mycket specifika svetsegenskaper och används därför även för mycket speciella svetsuppgifter. Cellulosaelektroden (C) används på grund av dess lämplighet för fallande svetsning (pos. PG) för svetsning av runda fogar på rör med större diameter. Därför är ett av de vanligaste användningsområdena dragning av pipelines. Jämfört med svetsning i lodrätt stigande position (PF) kan man här använda relativt tjocka elektroder (mm) redan för rotsträngen.


Detta ger ekonomiska fördelar. En speciell fördel med rutilsura blandtyper (RA) är slaggavgången vid smala fogar, där kompakt slagg kläms fast och är mycket svårt att få bort. De används oftast för häftsvetsning, samt svetsning av kälfog och topplager som kräver fullständig slaggborttagning och snygga fogar. Därför kan den användas universellt, särskilt vid monteringsarbeten.


Framförallt varianterna med tjocka höljen, som även uppfyller de högre kraven på fogens utseende är därför ofta allround-elektroden i mindre företag. Den rutilbasiska elektroden (RB) är tack vare det tunnare höljet och dess särskilda karakteristik särskilt bra för svetsning av rotsträngar och svetsning i position PF. Ett föredraget användningsområde är därför dragning av rörledningar med liten och medelstor diameter. Den basiska elektroden (B) är lämplig för svetsning i alla positioner. Specialtyper är dessutom lämpliga för fallande svetsning.


Visserligen avviker utseendet på fogen något jämfört med andra typer. För detta har svetsgodset ”inre värde”. Av alla elektrodtyper har de basiska elektroderna de bästa seghetsegenskaperna och den bästa spricksäkerheten hos svetsgodset. Därför används de vid svåra förhållande när det gäller grundmaterialets lämplighet för svetsning, t. De används även när man önskar högre seghet hos förbindelsen, till exempel vid konstruktioner som under senare drift utsätts för låga temperaturer. Det lägre väteinnehållet gör dessa typer särskilt lämpliga för svetsning av höghållfast stål.


Grundmaterialets hållfasthets- och seghetsegenskaper måste som regel uppnås även i svetsgodset. Ett slag på joule uppnås upp till en temperatur på -30 °C (3). Nu följer icke obligatoriskt några uppgifter om utbyte och om elektrodens strömlämplighet. Elektroden har ett basiskt hölje (B). Den i exemplet nämnda stavelektroden har ett utbyte på 105 till 125 och ska endast svetsas med likström (4) i alla positioner utom fallande fog (2).


Basiska elektroder ger mycket riktigt högre slagseghet än rutila elektroder. Dock är det ännu viktigare att få till bra svetsar. Svetsgodsets vätehalt är l. Med andra or använd hellre en rutil elektrod om du gör bättre svetsar med den. Kunskapen finns kvar och har intensifierats under åren, medan företaget har utvecklats till en distributör med ett komplett sortiment för svets, oförstörande provning och värmeskydd. International Welding.


Därmed måste man skilja mellan grundtyper och blandtyper. Bokstäverna som används för beteckningen härstammar från de engelska begreppen. Här betyder C = cellulose (cellulosa), A = acid (syra), R = rutile ( rutil ) och B = basic ( basisk ). I Tyskland dominerar rutiltypen. Stavelektroder kan ha tunt, medeltjockt eller tjockt hölje. CaF2) och kalciumkarbonat (CaCO3) etc.


Utmärkt som buffertlager vid hårdpåläggning och för att bygga upp nedslitna kugghjul, reparationer av kolvstänger då den inte lämnar porer eller bränndiken och för bultutdragning. Metallpulverfylld eller fluxfylld rörelektrod – Var, När, Hur? OKär basiska , så möjligt att det helt enkelt inte fungerar med basiska. Har lämnad in svetsen till Jula som skickar den på felsökning så om 1-vecka vet jag vart felet ligger.


Ger ett segt och spricksäkert svetsgods. Snabbsvetsande i vertikalläge. H4R klassad enligt AWS är en pålitlig allround-elektrod med låg vätehalt för olegerat och låglegerat stål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...