måndag 19 februari 2018

Induktor spole

En induktor eller induktiv komponent är inom elektroniken en passiv komponent med egenskapen att motverka alla förändringar i den elektriska ström som passerar genom induktorn. Den strömbegränsande förmågan består i att induktorn genererar en motriktad elektromotorisk kraft, en mot-emk. Induktorer förekommer som spolar och drosslar. En spole är en tråd som är lindad i spiral.


Ofta avses en passiv elektrisk komponent (elektrofysik), eller så kallad induktor , som används i apparater för att filtrera eller välja ut signaler av bestämd frekvens.

Tråden i en sådan kan vara lindad kring en kärna, ofta i form av en stav eller en ring, men det förekommer också så kallade luftlindade spolar Induktion. Induktion kan alltså som ovan uppkomma i en ledare men det kan även inträffa i en spole. Från tidigarevet vi att: där är konstanten , N är antalet varv på spolen, är spolens längd och är strömmen.


Kombinerar vi dessa får vi: Snyggare blir det om vi skriver För vi intresserar oss nu för vad som händer när vi låter variera. En ändring för leder naturligtvis till en ändring av det magnetiska flödet Sedan tidigarevet vi att vilket ger oss , antalet varv, längden och arena för en spole är ju konstant (när strömmen och flödet ändras) och den delen av formeln har fått ett namn, nämligen spolens induktans, L. Se hela listan på skola. Betrakta kretsen till höger.


Spänningen U ligger över kretsen när kretsen är sluten.

Spolen har en låg resistans. I det ögonblick när kretsen bryts gäller När kretsen bryts tvingas strömmen snabbt ner till noll. Detta utnyttjas för att skapa gnistor men kan lika gärna vara en brandfara i andra sammanhang.


Om det bara var ett motstånd i kretsen skulle strömmen växla på samma sätt som spänningen i fyrkantsvågen men med spolen inkopplad sker en fördröjning i hur strömmen växer och avtar. När spänningen slås på har vi att Och när strömmen slås av får vi att Dessa två differentialekvationer har lösningarna Det är exponentiellt växande och avtagande funktioner. Deriverar man uttrycken med avseende på tiden så ser man att det stämmer. Antag att man har en spole med en stavmagnet inuti. Det finns då ett magnetfält i spolen.


Tar man nu bort stavmagneten, kommer det att induceras en spänning ems över spolen och uppstå en ström i spolen som är så riktad att den vill nyskapa det borttagna magnetfältet. Detta sker under själva borttagandet då flödet i spolen ändras. Spolar Även spolar gör olika mycket motstånd beroende på strömmens frekvens, så de har reaktans, precis som kondensatorer. Men här varierar reaktansen åt andra hållet när frekvensen ändras: en spole bromsar strömmen mer ju högre frekvens strömmen har.


I avsnittet om elektromagnetism nämndes att en spole kan få en järnkärna att bli magnetisk, om man leder ström genom spolen. Om vi har en krets med ett motstånd och en spole och matar den med en fyrkantsspänning får vi ett intressant förlopp. Om man tänker sig det omvända, dvs att man har en magnet i en spole , borde det kunna skapa en ström i spolen.


Detta fenomen fungerar faktiskt och kallas för induktion. MagTop är en av professionella induktor choke spolar tillverkare och leverantörer i Kina med års erfarenhet.

Anpassade induktor choke spolar och gratisprov finns också i vår fabrik. Detta är kvoten mellan spolens reaktans och serieresistans. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av induktor samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket. Spolar , till skillnad från resistorer, är frekvensberoende. Ju högre den här frekvensen är, desto högre kommer givetvis hastigheten på strömförändringarna att vara, vilket leder till ökad spänning.


DIY spole induktor En induktor är en elektrisk komponent som använder ett elektromagnetiskt fält för att lagra elektrisk energi. När en differentiell spänning läggs över en induktor leads, elektriska nuvarande strömmar genom induktor och skapar magnetfältet. Förutom självinduktion kan även en extern induktion uppstå.


Om två spolar förvaras bredvid varandra och en av dem ansätter ström, så kan en inducerad ström mätas med den andra spolen. Denna effekt kan användas både för trådlös överföring av ström, som till exempel vid induktiv laddning av bilar eller för transformering av ström till lägre eller högre spänningar. Induktion – bakom kulisserna Typ A- induktion : Rör ledare i (homogent) magnetfält Typ B- induktion : Förändra magnetfält i ledarslinga ( spole ) Kan göras på olika vis: Stavgenerator: Kan göras på olika vis: Rör magnet nära spole : e = lvB e = lvB Observera att i alla dessa fall är det så att A förändras. Vi kan alltså säga att A. Ett induktions system består av en generator en induktions spole ( induktor ), samt ett arbetsstycke som skall värmas.


Generatorn skickar en växelström genom induktorn som genererar ett magnetfält. När arbetsstycket förs in i induktorn induceras virvelströmmar i arbetsstycket, vilket värmer upp materialet på grund av dess resistans. Lägg till i inköpslistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...