onsdag 14 februari 2018

Lufttryck göteborg historik

Lufttryck Åska Ozon i stratosfären UV-strålning Ladda ner. Tidvattnet i Göteborg är inte mycket att tala om – skillnaden mellan ebb och flod är bara ett par decimeter. Tidpunkten för ”nästa högvatten” i tabellen är väldigt ungefärlig (och helt oventenskapligt framräknad). Följ senaste uppmätta temperaturen, nederbörden, vinden, vattenståndet, snödjupen och mycket mer, från alla SMHIs mätstationer. Här visas även diagram för senaste dygnet.


Här hittar du information om vädret och luften i Göteborg just nu. Värdena som visas hämtas från mätstationer runtom i staden varje timma. Historiska väderdata. Här finns temperatur, vin lufttryck m. Men observera att detta bara gäller från havsytan upp till cirka 5meter.


I själva verket når atmosfären åtskilliga hundratals kilometers höjd. En bättre tumregel är att lufttrycket ungefär halveras för var femte kilometer i höjdled. Tabellen visar ungefärliga höjder för olika tryckytor.


Höjden kan dock variera från fall till fall beroende på de meteorologiska förhållandena. Se hela listan på smhi. För att kunna jämföra lufttrycket mellan platser på varierande höjd över havet, så är det nödvändigt att först korrigera det uppmätta lufttrycket till en och samma nivå.


Vanligen används havsytans nivå. Bakgrunden till den något överdrivna noggrannheten är att det motsvarar 7mm kvicksilver. Pa förekommer i sammanhanget. Det genomsnittliga lufttrycket är inte detsamma över hela jordklotet. På grund av jordrotationen, temperaturskillnaden mellan ekvatorn och polerna m. Det gäller exempelvis subtropiska högtrycksceller vid omkring 30° nordlig respektive sydlig bredd samt vandrande lågtryck över framför allt mellanbreddernas havsområden.


Sverige finns geografiska skillnader när det gäller normalt lufttryck. I medeltal är alltså lufttrycket cirka hPa lägre i nordligaste än i sydligaste Sverige. Ute på Atlanten har betydligt lägre lufttryck observerats än i Sverige. Analyser uppskattade lufttrycket i lågtryckets centrum till ca 9hPa.


Ett par mätbojar fanns i närheten men de hade tyvärr inte kapacitet att mäta lufttryck lägre än ca 9hPa. De allra lägsta lufttrycken (bortsett från extrema tromber) förekommer i tropiska cykloner. På en väderkarta förbinds orter med samma lufttryck med linjer som kallas isobarer.


Ett område där lufttrycket är högre än omgivningen kallas högtryck och ett område där det är lägre kallas lågtryck. Eftersom lufttrycket varierar med höjden så korrigeras lufttrycket till havsytans nivå innan isobarerna ritas. Trycket uppstår genom jordens dragningskraft ( gravitationskraft ) på gasmassan och minskar med höjden över jordytan.


Atmosfärens densitet minskar med höjden och blir i dagligt tal tunnare med ökande höjd. Aktuella observationer från väderstationen Göteborg. Se temperatur, nederbör luftfuktighet m. Staden Göteborg byggdes på Gullbergs ängar i öster och Eklanda ängar i väster, båda kronohemman i Örgryte socken och Sävedals härad.


Gränsen mellan de båda kronohemman gick i nord-sydlig riktning, rakt genom nuvarande stadsdelarna Inom Vallgraven samt Nordstaden. Prognos för dagar. Temperatur, nederbörd (regn och snö), vin lufttryck , luftfuktighet, sikt, solens uppgång och nedgång. Riksbanken publicerar information om valutakurser och marknadsräntor. Tidningen gavs ut dagar i veckan och i varje nummer väljer jag ut en artikel för publicering här på Göteborgs historia.


Resten av området uppdelades mellan Domkyrkoförsamlingen , söder om Stora Hamnkanalen, och Kristine (som bildats av Tyska församlingens svenska avdelning), norr därom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...