tisdag 2 oktober 2018

Montera ett vägguttag

Montera ett vägguttag

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Jämför pris uterum. Hitta rätt produkt till rätt pris. Allt du behöver när du behöver det. Besök oss i butik eller på ClasOhlson.


Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Det finns många restriktioner kring att dra el själv i hemmet och med tanke på riskerna är det inte så konstigt. När man har med el att göra finns det inte utrymme för att chansa, ett felsteg kan leda till allvarliga skador och i värsta fall till döden. Att många väljer att strunta i lagarna och dra el själv leder tyvärr till många felaktigt dragna elinstallationer, vilket har gjort att elrelaterade olyckor är den vanligaste orsaken till skador och dödsfall i svenska hem.


Om du har koll på vad du gör finns det dock enklare saker du får göra själv med elen i ditt hem. Du får till exempel byta ut ett fast installerat eluttag. Att byta ut ett eluttag är relativt enkelt och vi tänkte här ge dig en kort sammanfattning av hur du ska gå till väga. Observera att det inte är tillåtet att byta ut ett ojordat eluttag mot ett jordat, för det krävs en behörig elektriker.


Våra instruktioner gäller byte av ett ojordat eluttag. Se hela listan på elektrikerstockholm. Var noga med att dra ut säkringen för det berörda uttaget och mät med en elmätare eller spänningsprovare att uttaget är helt strömlöst innan du sätter igång. Du börjar med att med hjälp av en liten skruvmejsel lossa skruvarna till täcklocket, alltså den synliga delen av eluttaget. Dosan sitter fast i väggen med hjälp av två klor som klämmer fast den mot baksidan av väggen, samt med två väggfästen på ”vår” sida av väggen.


Du lossar dosan genom att skruva ut kloskruvarna och skruvarna för väggfästena. Du behöver inte skruva ut skruvarna hela vägen, bara tills du känner att dosan lossar lite. Vrid den då motsols så att du får ut den från väggen.


Montera ett vägguttag

Till höger på dosan ser du två små blå sladdar, en så kallad ledare, som sitter fast med en skruv. Den här ledaren kallas för nollan. På motsvarande plats till vänster sitter två liknande svarta sladdar, den ledaren kallas fasen. Du kan nu tvinna koppartrådarna i ledarna motsols för att snygga till dem lite och göra dem lättare att skruva fast i den nya dosan.


Plocka fram det nya vägguttaget och skruva loss täcklocket. På den nya dosan finns markeringarna L för fas och N för nollan. Du ska alltså sätta fast dosan med L till vänster och N till höger, precis som ledarna satt på den gamla dosan. Lossa skruvarna och för in ledarnas kablar till respektive markering. Tryck därefter in dosan lite på sniskan och justera den medsols så att skruvarna i väggen hamnar i gängorna och dosan sitter alldeles rakt.


Skruva åt dem så att de sitter ordentligt. Avsluta med att skruva fast täcklocket. L står för fasen och N står för nollan. Anslut ledarna och var noggrann med att sätta den gulgröna på rätt plats. Den svarta ledaren ska på L och den blå ska sitta på N. Dra åt skruvarna hårt.


Vrid några varv så att de inte är i vägen för klorna. Jag tänkte att eftersom jag utbildar mig till fastighetstekniker och får lära mig grundläggande i många olika yrken då man aldrig vet vad som dyker upp för e. Spänningen mellan alla av brun, svart och svart ska då vara 4V. Byta vägguttag add.


Anlita ett elinstallationsföretag add. När du anlitar ett elinstallationsföretag. Om företaget saknas i registret. Er du Ett ojordat vägguttag ojordadE vägguttag ojordade vägguttag för högst A får du byta själv du får byta ojordade vägguttag på egen han men bara sådana för högst a. Thomas visar hur man kopplar ihop ett vägguttag med keystone-jack för TP-kabel.


Kan monteras på dosa eller direkt på vägg. Det dubbla Jussi- vägguttaget för utvändig montering har skyddsklass IPoch därför. Om vi säger att jag har ett vägguttag som är infällt, får jag då dra en. Du måste veta hur du ska montera på rätt sätt. Trend vägguttag från Schneider Electric , tidigare Eljo för utanpåliggande montering.


Quickrot eluttag med integrerad bottenplatta hjälper en till en snyggare installation. Du vet väl att vi också har mängder av reservdelar. Det är bra för dig och bra för miljön. Tidigare var det förbjudet att ha vanliga vägguttag i badrummet.


Vägguttag i badrum. Numera får registrerade elinstallationsföretag installera uttag för 2volt i bad- och duschrum, om uttagen är skyddsjordade. Uttagen måste också skyddas av en jordfelsbrytare och får bara placeras på vissa platser i badrummet. Demontera befintligt vägguttag genom att skruva av uttagskåpan.


Varför anlita ett registrerat elföretag? Ser du nu att ledarnas isolering är sprucken eller trasig måste du anlita en behörig installatör. Lossa ledarna från insatsen genom att lossa på insatsens skruvar. Kan jag i det nya uttaget montera den andra blåa kabeln i det. All nyinstallation av fasta ledningar, rör, dosor, uttag.


Utanpåliggande vägguttag finns med olika skyddsklasser. Däremot så eftersom det är ett rum utan vägguttag idag så tror jag (observera tror) att man måste installera jordfelsbrytare för det uttaget. Firman jag jobbar på har bara uppdrag åt kommun idag, och vi har bestämt att vi jordfelsbrytarskyddar allt som ens nästan kan räknas som nyinstallation. I gruppen finns också ett vanligt vägguttag. Dubbeltrappomkopplaren är inkopplad som en kronomkopplare och kan därför manövrera lamputtagen var för sig.


Denna koppling används exempelvis i ­vardagsrum där ena uttaget går till taklampan och den andra uttaget går till fönsterbelysning. Notera hur gruppsäkringen är direkt förbunden med eluttaget. Dessa eluttag kan monteras i våtutrymmen som badrum samt utomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...