måndag 16 september 2019

Hur fungerar ett batteri

Hur fungerar ett batteri

Heute bestellen, versandkostenfrei. Brett sortiment av olika batterier. Delbetala i upp till månader. Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay!


Hur fungerar ett batteri

Kostenloser Versand verfügbar. Hur fungerar ett batteri? Ett batteri lagrar elektricitet för framtida bruk.


Spänning skapas ur den kemiska reaktion som uppstår när positiva och negativa plattor (dvs. två olika material) sänks ned i elektrolytvätska, som består av en blandning av svavelsyra och vatten. I ett typiskt blysyrabatteri ligger spänningen på ungefär 2V per cell, alltså totalt 12V. Den kemiska energin lagras i batteriets aktiva material och den elektriska energin används vid urladdningen t. I många fall köper man batterier med energi redan i dom.


Hur fungerar ett batteri

Därefter slänger man dessa när energin är slut och sätter i ett nytt batteri i sin produkt. Dock så finns det också batterier som är laddningsbara. Den vanligast förekommande typen av batteri lagrar energin elektrokemiskt. Det förekommer också elektrostatisk lagring, och bränsleceller. Ytterligare tekniker kan komma att användas i framtiden.


Vissa typer av batterier får en viss mängd energi vid produktionen. När denna energi förbrukats. Då oxiderar anoden vilket innebär att det frigörs positiva joner och att det bildas ett överskott av negativa elektroner. Det gör att batteriet hamnar i obalans, något som det hela tiden strävar efter att utjämna. Så funkar batteriet.


Vid batteriets minuspol finns ett överskott på elektroner och vid pluspolen ett underskott. Elektronerna rör sig genom en krets, till exempel via en lampa, från minuspolen till pluspolen – den här rörelsen ger energi som får lampan att lysa. Inuti batteriet går elektronerna från plus till minus. De stora nackdelarna med batteritypen är att den innehåller miljöfarliga ämnen och väger mycket. Bilbatteriet (V) består exempelvis av sex celler.


Ett elektrodblock utgör en battericell. Ett konventionellt startbatteri består av seriekopplade celler där varje enstaka cell har en nominell spänning på V, vilket ger en spänning på exakt 1V när batteriet är fulladdat. Batteriets kapacitet och kallstartström beror på antalet plattor per cell.


Som regel består ett batteri av flera battericeller, det normala är en seriekoppling d. Det läget får elektrolyten i ett vanligt batteri att cirkulera och blandas så den inte separeras eller skiktas i olika starka lager av syra och vatten. Utan denna laddtyp skulle vanliga batterier snabbt tappa i kapacitet och till slut förstöras. Ett alkaliskt engångsbatteri (alkaline) består av en positiv elektrod av mangandioxid och en negativ elektrod av zink, vilket ger en nominell spänning på V. Urladdningsreaktionerna är inte helt reversibla, särskilt inte om batteriet laddas ur djupt. Det finns uppladdningsbara V batterier som kallas Rechargeable Alkaline Manganese.


Ett välskött batteri kan hålla i upp till åtta år medan en dåligt underhålle batteri kan säcka ihop efter par år. Se till att batteriet används. Ett kraftigt urladdat batteri når relativt fort procent laddning, men de sista procent tar längre tid.


Då – Simsala Bim – övergår laddaren till att ladda med konstant spänning (Volten Helge), detta kallas också ”Constant Voltage”. Start-stopp-batterier ingår i bilens ombordenheter och är länkade till de elektriska förbrukarna via batterihanteringssystemet (BMS) och batterisensorn (EBS). Kontrollenheten identifierar antalet starter, övervakar energiflöde och laddningsstatus och styr själva laddningen. När bilen saktar ned fungerar elmotorn som en generator.


Energin som produceras vid fartminskning återvinns och överförs tillbaka till batteriet. Vid bromsning återvinner elmotorn överskottsenergi och överför den tillbaka till batteriet: allt är konstruerat för att undvika att batteriet laddar ur! Multiplicerar man denna ström med hur många timmar som man tänkt köra lasten, fås det antal amperetimmar (Ah) som dras från batteriet.


Hur fungerar ett batteri

Strömmen som dras från batterierna är alltså 125A.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...