tisdag 19 november 2019

Solenergi

Räkna själv ut hur mycket sol ditt hus får och vad du kan spara med solceller. Vill du veta om Otovo passar dig? Kontakta oss så berättar vi mer. Mer än tusen lediga platser på Mitula.


På jorden er det i ulik grad mulig å utnytte denne energien til produksjon av energi. Solens lyseffekt i Jordens afstan er ca. Termisk solkraft använder speglar eller linser för att fokusera mycket solljus mot en mindre yta. Det koncentrerade ljuset värmer upp något medium i den mottagande ytan, som i sin tur driver en värmemaskin (vanligen en ångturbin) som är kopplad till en elektrisk generator. Solenergi er energien i lyset fra Solen.


Det vanligaste användningsområdet för solenergi är solceller, som alltså omvandlar solens strålar till energi samt solfångare som omvandlar det till värme. Energi som utvinns ur solens strålar kallas för solenergi. Till solenergi räknas både solproducerad värme och el. El från solen kan delas upp i soleloch solkraft.


Solenergi

Solel kallas den el du kan producera själv med hjälp av solceller, och solkraft kallas den el som du köper via ett elbolag. Solen är en förnybar energikälla, vilket innebär att energikällan inte tar slut, till skillnad mot kol, olja och naturgas. Se hela listan på vattenfall. Du kan själv producera el med hjälp av solceller.


Då är det en solcellspark som fångar in solens strålar och omvandlar det till el. På våra sidor om solceller och solkraftkan du läsa mer om hur det fungerar, hur du köper solceller och hur du tecknar avtal med solkraft. Solfångare omvandlar istället solenergin till värme.


Solvärme används bland annat för uppvärmning av varmvatten eller att värma poolen. Om du producerar din egen el med solceller får du dessutom ännu fler fördelar. Mer kontroll över elpriset Med egen elproduktion blir du mindre beroende av elprisets svängningar. Du kan ansöka om statligt stöd eller ROT-avdrag vid installation av solceller.


Läs fler fördelar och nackdelar med solceller och solel på vår sida om solceller. Solen räknas som en förnybar energikälla vilket innebär att källan inte tar slut, till skillnad från exempelvis kol, olja och naturgas. Eller, den kommer i alla fall inte ta slut de närmsta miljarder åren.


Elproduktion från solceller ger inga koldioxidutsläpp i drift, precis som vind- och vattenkraft. Däremot är tillverkningen av solceller ganska energikrävande. Hur bra är solenergi? Som med allt annat har solenergi sina goda och mindre goda sidor. Denna guide kommer att vara användbar om du planerar vara lite miljövänligare och funderar på att investera i solenergi och dessutom vill veta mer om hur solcellerfunkar.


Med solpaneler genererar du elektricitet från solenergi. Det fungerar som så att en växelriktare omvandlar energin till 230V växelström. Växelriktaren kopplas in i husets vanliga växelcentral och på så vis kan strömmen användas till hushållet. Det enda skulle vara om det råkar komma smuts eller löv på dem och då är det bara att borsta av det.


Solenergi

Det är viktigt att poängtera att systemet bör undersökas var 4-7:e år. Solpaneler behöver näst intill inget underhåll. Det rekommenderas också att du.


Förutom att spara energi med ett solsystem, så blir du en god miljövän med en minskad miljöpåverkan. Det finns nästan inga gifter som frigörs i miljön medan vi använder solenergi för att möta våra energibehov. Installationen och produktion av solsystemen är förvisso förknippade med vissa utsläpp, men de är av mycket mindre betydelse än de andra alternativen som finns inom energisektorn. När det gäller energiproduktionen av solenergi så är det en stor skillnad mellan sommar och vinter. Under sommaren produceras det upp till sju gånger så mycket energi jämfört med under vintern.


Solenergi

Av detta skäl är det vanligt att kombinera ett solvärmesystem med andra typer av värmeförsörjning, såsom värmepumpar, pellets eller vedpannor. För att solvärme ska fungera optimalt så krävs det att solen skiner. Molnigt väder generarar dock en viss del av solenergi, men det mest effektiva är klar solenergi. Men som tidigare nämnts så fungerar solpanelerna under alla förhållanden, dock inte optimalt och får då kompletteras med en alternativ värmekälla.


Det finns ett flertal olika utformningar och lösningskonstruktioner som kan kombineras med solvärme för miljövänlig energiutvinning. Molniga dagar kan alltså vara en nackdel för solene. För ett hushåll innebär installation av solvärme en stor engångskostna även om det går att söka bidrag från staten.


Initialtiden är hög och återbetalningen lång men därefter så har du en kostnadsfri energikälla till hemmet. Vid inköp av solenergi bör du överväga initialkostnaden, då du har möjlighet att införskaffa solceller med högre kvalitet. En hög kvalitet ger mindre kostnader för reparation och underhåll samt en livslängd på upp till år. Från bara 300kr i månaden får du solpaneler på taket och kan sluta oroa dig för elpriserna. Mitula har ett komplett utbud av jobb listade.


Om alla lämpliga tak i Sverige skulle användas för att producera solel så skulle det kunna ge omkring TWh solel. Solen skulle på så sätt kunna ge oss en tredjedel av all den el vi använder på ett år! Så används solpaneler.


Idag används solceller för bostadshus, villor, företag och offentliga byggnader. Vanligast är att man har solpaneler på taket som en kompletterande energikälla. Denna typ av energi gör det mer attraktivt för potentiella köpare.


Nackdelar med solenergi : Installation av solceller är en hög engångskostnad. Men det finns möjlighet att få bidrag till det. Stor skillnad i elproduktionen mellan sommaren och vintern.


Solenergi

Johan har själv forskat om solcellsteknik och är sedan sju år tillbaka Sveriges representant i IEA-PVPS, som analyserar hur solcellsmarknaden utvecklas och publicerar årliga rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...