tisdag 19 november 2019

Granska grammatik

Denna version av grammatikgranskaren har vi konstruerat i Grammatikgranskningsprojektet. Systemet utvecklas kontinuerligt av Nadas språkteknologigrupp. Den svenska grammatikgranskaren Granska. Abstract, svensk version, engelsk version. Implementing an efficient part-of-speech tagger J. Preliminär version i PDF.


De senaste årens forskning och utveckling inom området har lett fram till att det finns minst tre olika verktyg för grammatisk kontroll av svensk text. Språkteknikföretaget Lingsoft har utvecklat ett kommersiellt verktyg för grammatikkontroll, Grammatifix, som bl. Det har också utvecklats olika forskningsprototyper, t. Se hela listan på sprakteknologi.


Trots teknikens kommersiella mognad återstår många problem att lösa, t. Den grammatiska analysen är i dagens system otillräcklig för en mer generell analys som skulle kunna upptäcka mer oförutsägbara fel. Till gruppen oförutsägbara fel hör ord som saknas i satsen, t. Hon har inte åkt skidor fjällen. Felstavade ord som ger en annan korrekt betydelse är också svåra att upptäcka t. Jag sak spela fotboll imorgon.


Granska grammatik

Dagens verktyg gör i många fall en ganska fragmentarisk granskning även av de feltyper som programmen säger sig klara. Om ett fel upptäcks beror i många fall på vilken den språkliga omgivningen är till felet. Om omgivningen är full av andra fel är det svårt för p. I lexikonet finns det information om ordens möjliga ordklasstillhörigheter och böjningar. När varje ords tolkning i texten har bestämts, granskas texten med hjälp av cirka 3regler. De flesta reglerna är dock av typen granskningsregler som försöker upptäcka grammatiska fel genom att ange olika tänkbara felmönster.


Han har spelar fotboll. I min licentiatavhandling Automatisk språkgranskning av svensk text fokuserade jag dock främst på följande tre feltyper: Gemensamt för de olika feltyperna är att det är svårt att överhuvudtaget göra en rimlig analys av satser som innehåller fel. Var och en av dessa feltyper medför också olika problem när de skall eftersökas.


Regler som eftersöker inkongruens i nominalfrasen måste t. Då utlöste den nya hot. När det gäller särskrivna sammansättningar är kanske den främsta svårigheten att många särskrivna sammansättningar kan tolkas som korrekta fraser, t. En ljus hårig sjuk sköterska. En engelsk grammatik rättare som hoppar från ett ord till ett annat , granskar dess korrekta betydelse och varnar dig när det finns något att rätta till.


Detta gör att du kan presentera en korrekt text i skolan eller på din arbetsplats. Detta är gjort av en akademiskt utbildad och erfaren lärare, kursledare och pedagog, som är väl insatt i den svenska grammatiken. Y) join (Y) tar Y som text enligt: X. Grammatik är regler för hur man använder orden och tecknen i ett språk på ett korrekt sätt. Läsare som är intresserade av att behärska det franska språket kan besöka vår lista över infödda franska lärare för att få ytterligare insikter och förbättra flyt.


Granska grammatik

Granska - Synonymer och betydelser till Granska. Att eleverna ska granska sina egna texter för att nå bättre resultat. Från början protesterar eleverna en del. Läraren reflekterar.


De tycker ju att uppgiften är klar när de skrivit färdigt. Men det är mödan värt att införa en metod där eleverna analyserar egna och andras texter. Svensk grammatik - testa dig! Du använder grammatik för att kunna förstå skriven och muntlig kommunikation och för att kunna få över en korrekt kommunikation till en annan person, så att han förstår den.


Granska grammatik

Ett bra tips är att alltid försöka gå tillbaka till ursprungskällan. Vem är det som till exempel har skrivit något och varför? Detta program är en del av UR:s koncept Genomskåda - fem sätt att greppa din omvärld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...