tisdag 7 april 2020

Migrationsverket uppehållstillstånd

En person som är medborgare i ett land utanför EU och som vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver ett uppehållstillstånd. Som familjemedlem räknas make eller maka, registrerad partner eller sambo samt barn under år. Vuxna syskon eller föräldrar till vuxna barn kan normalt inte få uppehållstillstånd som anhörig.


Personen i Sverige ska antingen vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd eller tidsbegränsat uppehållstillstånd med flyktingstatus. Det finns också ett så kallat försörjningskrav som innebär att den som bor i Sverige måste kunna försörja sig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd. Se hela listan på migrationsverket.

Den som vill flytta till Sverige för att arbeta måste ha fått ett arbetserbjudande från en arbetsgivare i Sverige. Anställningen ska även ge en lön som det är möjligt för personen att försörja sig på. Personen måste då kunna visa att han eller hon kan försörja sig och sin eventuella familj under de två första åren.


Den som vill studera i Sverige längre tid än tre månader behöver ett uppehållstillstånd. För att kunna ansöka om det ska studenten först ha blivit antagen till heltidsstudier i Sverige. Studenten ska också kunna visa att han eller hon kan försörja sig under hela studietiden.


Gymnasieelever och utbytesstudenter behöver visa att de har fickpengar för den planerade studietiden. En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Den som söker asyl lämnar sin ansökan till gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter.

Varje år får ett antal flyktingar möjlighet att flytta till Sverige genom den svenska flyktingkvoten. För att bli erbjuden så kallad vidarebosättning till Sverige måste man vara registrerad hos UNHCR, FN:s flyktingorgan. En medborgare i ett land utanför EU som vill besöka Sverige under längre tid än dagar måste ha ett uppehållstillstånd. Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år, men oftast högst sex månader.


En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstån men kan behöva ett visum. Ett visum är ett tillstånd för att tillfälligt resa in och vara i ett land under högst dagar. Bara medborgare i de länder där Sverige eller EU har avtal om viseringsfrihet kan resa in i Sverige utan visum. EU-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan att ansöka om uppehållstillstånd.


Rätten för EU-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt. Uppehållsrätten gäller för den som till exempel är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för sin försörjning i Sverige. Du som behöver visum för att resa till Sverige ska besöka den svenska ambassaden eller generalkonsulatet för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck.


Det är inte alla ambassader som har möjlighet att ta emot dig för att fotografera dig och ta dina fingeravtryck. Läs mer på ambassadens eller generalkonsulatets webbplats före ditt besök. Länder vars medborgare måste ha visum för att resa till Sverige Svenska ambassader och generalkonsulat Du som inte behöver visum för att resa till Sverige ska bli fotograferad och lämna fingeravtryck i Sverige. Du ska besöka Migrationsverket så snart som möjligt efter det att du har fått uppehållstillstånd och kommit till Sverige.


Om du ska förlänga ett tillstånd i Sverige eller om du behöver ett nytt uppehållstillståndskort ska du besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Det gäller också dig som söker skydd i Sverige och inte har något tillstånd här. När du besöker Migrationsverket ska du ta med ditt pass.


När ditt uppehållstillståndskort är klart kommer det att skickas till din adress i Sverige.

Det är därför viktigt att du kan uppge din adress i Sverige när du besöker Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad. Om ditt uppehållstillståndskort ska skickas hem till dig behöver vi din adress. Om du har flyttat kan du uppge din nya adress vid besöket. När du har fått permanent uppehållstillstånd ska du folkbokföra dig hos Skatteverket så snart som möjligt.


Folkbokföringen behövs för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. När du har blivit folkbokförd kan du också skaffa en svensk identitetshandling, som behövs till exempel för att öppna ett bankkonto. För att folkbokföra dig ska du vända dig till Skatteverket som registrerar var du bor, ditt civilstånd (om du är gift eller inte), ditt medborgarskap och din födelseort. När du går till Skatteverket ska du ta med ditt uppehållstillståndskort och en giltig identitetshandling. Om din identitetshandling finns hos Migrationsverket kan du be att få en kopia av den.


Kopian ska vara undertecknad av en person som intygar att kopian stämmer överens med originalet. Personen ska också skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer. Du som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige och har rätt att arbeta här kan ha rätt till etableringsinsatser för att komma ut i arbete.


Etableringsinsatser är aktiviteter som ska stödja dig att bland annat lära dig svenska, komma ut i arbete och klara din egen försörjning. Det är Arbetsförmedlingen som ansvarar för etableringsinsatserna och för arbetssökande i Sverige. På Arbetsförmedlingens webbsida hittar du mer information.


Informationen finns på flera språk. Läs mer om etableringsstödet på Arbetsförmedlingens webbplats Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig att hitta arbete fram tills du fyller år, som är den vanligaste pensionsåldern i Sverige. Personer som kommer till Sverige sent i livet får ofta låg eller ingen pension. Om du inte har en pension som du kan leva på kan du vända dig till Pensionsmyndigheten och ansöka om så kallat äldreförsörjningsstöd.


Du kan omfattas av ett så kallat försörjningskrav. Det betyder att du måste kunna försörja dig själv och din familj. Du måste också ha en bostad av tillräcklig storlek och standard som ni kan bo tillsammans i när din familj flyttar till Sverige.


Ditt permanenta uppehållstillstånd kan återkallas om du flyttar från Sverige. Om du anmäler till Migrationsverket att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara utomlands i upp till två år utan att ditt tillstånd påverkas. Om du inte flyttar tillbaka till Sverige igen efter två år kan Migrationsverket återkalla ditt uppehållstillstånd. Tillståndet kan också återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstån eller om du medvetet ljög eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd.


Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas. Då återkallar Migrationsverket ditt uppehållstillstånd. Ditt uppehållstillstånd kan återkallas även om du har haft tillståndet i flera år. Du kan få förlängt uppehållstillstånd om du fortfarande behöver skydd. Om du är i Sverige och har lämnat in en ansökan om permanent uppehållstillstånd har du rätt att vara kvar i Sverige tills Migrationsverket har fattat sitt beslut.


Om du befinner dig utanför Sverige ska uppehållstillståndet vara klart innan du reser till Sverige. Då personer kan komma att vistas i Sverige under långa perioder med tidsbegränsat uppehållstillstånd kan dock bestämmelsen, enligt Migrationsverket, med tiden komma att bli tillämplig i ett ökande antal ärenden och myndigheten vill därför ha ett förtydligande av de grundläggande förutsättningarna för prövningen av regeringen. Om du får tillstånd får du ett uppehållstillståndskort.


I remissvaret efterfrågar Migrationsverket också en översyn av de krav som ställs för tilldelande av permanent uppehållstillstånd ”åt personer som vill ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som i Sverige har välgrundade utsikter att få ett varaktigt uppehållstillstånd”. Migrationsverket har tidigare sagt att det inte går att få permanent uppehållstillstånd förrän provanställningen har övergått till en tillsvidareanställning. Men numera säger Migrationsverket att en provanställning i vissa fall kan godkännas. Migrationsverket återkallar i regel permanent uppehållstillstånd för den som bosätter sig i annat land än Sverige eller inte har vistats i Sverige under mer än ett år i följd. Migrationsverket kan bevilja undantag från denna regel vid bland annat studier, vård av sjuk anhörig , eller om bortavaron föranleds av uppdrag för Sveriges regering.


Eftersom Migrationsverket är första instans som meddelat beslutet ska egentligen mig migrationsverket ompröva beslutet om uppehållstillstånd när du överklagar det (kap. § st. UtIL). Migrationsverket ska ändra ditt beslut, till exempel därför att du inte har sett deras mail och inte kunnat skicka in en fullständig ansökan om uppehållstillstån ( kap. § st UtIL).


För att kunna folkbokföra sig krävs som regel ett uppehållstillstånd som är minst månader långt. I vissa fall utfärdar Migrationsverket tillfälliga uppehållstillstånd. Den som får uppehållstillstånd under ett år har inte rätt att folkbokföra sig enligt regelverket och räknas inte heller som papperslös eller asylsökande.


Den som söker asyl i Sverige och saknar pengar eller andra medel kan ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket, så kallad dagersättning. Rätten till ekonomsikt stöd upphör när uppehållstillstånd ges eller när personen lämnar landet. En utlänning som har beviljats ett uppehållstillstånd som har tidsbegränsats enligt a eller b §, eller som har beviljats ett uppehållstillstånd enligt d eller e §, ska varje år redovisa för Migrationsverket att han eller hon aktivt deltar i utbildningen. För att få uppehållstillstånd måste du uppfylla vissa kriterier som är nödvändiga för att du ska få rätt att bo i Sverige och använda det svenska välfärdssystemet eller kunna ingå i arbetslivet.


Uppehållstillstånd söks hos Migrationsverket som också beslutar om uppehållstillstånd. Av dessa var familjeanknytning den vanligaste typen av uppehållstillstånd som utfärdats, följt av uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl och därefter asyl. Källa: Migrationsverket.


Om Migrationsverket finner att en sådan utlänning bör beviljas uppehållstillstånd enligt kap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...