torsdag 30 januari 2020

Magnetisk flödestäthet formel

Bay ist für Sie da! Wir machen die Rückgabe einfach. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Jetzt modernste Elektronik kaufen. B = magnetisk flödestäthet.


Magnetisk flödestäthet formel

Bli medlem i Mattecentrum och få mer hjälp med matte. Vi tänker oss en avlång rak metallbit som leder ström. Först prövar vi att lägga en nyckel nära ledaren när det inte går någon ström igenom den och det händer ingenting. Sedan låter vi ström gå genom ledaren och då kommer nyckeln att dras mot ledaren.


En nyckel är också gjord av ledande material och kommer att påverkas av detta magnetfält. Det går att räkna på hur starkt magnetfältet är runt ledaren med följande formel: Här står B för magnetisk flödestäthet och är ett mått för hur starkt magnetfältet är i en punkt. B mäts i tesla(T) µ är en konstant på 00xπx10-I=strömstyrkan i ledaren(A) r= påverkad partikels avstånd från ledaren(m) Exempel: Elektronen Erik befinner sig på avståndet 0meter från en ledare som det går ström genom.


Strömmen genom ledaren är 0A. Med vilken magnetisk flödestäthet påverkar ledaren partikeln Erik? Lösning: Om I = 0A och r = 0så är: Då µ. Se hela listan på studerasmart. En spole är et metallrör som är lindat med en strömledande tråd.


När det går ström genom denna tråd så kommer ett magnetfält att uppkomma i spolen. Det visar sig att desto fler varv som spolen är lindad desto starkare blir magnetfältet. Samma effekt får vi desto mer vi höjer strömmen genom spolen. Nedan ska vi titta på hur man räknar på en sorts spole, den långsträckta solenoiden.


När vi beskrev magnetfält runt en lång rak ledare så påstod vi att nycklarna skulle röra sig mot ledaren när det gick ström genom den. Detta tyder på att den påverkas av en kraft när den är i ett magnetfält. Det finns ett väldigt enkelt samband att räkna på denna kraft och detta är: F är då kraften på ledaren som påverkas av magnetfältet(N) B är magnetiska flödestätheten som den påverkade ledaren påverkas av(T) (I) är strömmen genom ledaren som orsakar magnetfältet, alltså inte den som påverkas av magnetfältet. Det som är förvirrande här är att vid F, B och l avses fakta om ledaren som är i magnetfältet. I däremot är strömmen som går genom ledaren som orsakar magnetfältet.


Nu har vi undersökt hur en hel ledare påverkas i ett magnetfält men vi vet inte riktigt hur ett magnetfält påverkar en enskild laddad partikel. Som ni vet går det ett magnetfält runt jorden. Sydpolen ligger på vår geografiska nordpol och tvärtom. Runt en magnet har magnetfältet olika riktning på olika platser runtom magneten och detsamma gäller förstås för jorden. Detta är gammal kunskap men här kommer något nytt!


Den vinkel som magnetfältet har på en plats kallas inklinationen på denna plats. I Sverige är inklinationen är inklinationen ungefär 71° men det blir mindre desto närmare ekvatorn man kommer. Exempel: Ibland när du räknar kan det vara så att du måste ta hänsyn till inklinationen som i exemplet nedan: En ledning hänger horisontalt i luften.


Den är 3meter lång och det går 10A genom den. Då vet att jordens magnetfält på platsen är mT och att inklinationen är 71°. Hur stor är den kraft som den påverkas av det jordmagnetiska fältet med?


Magnetisk flödestäthet formel

Lösning Nu är det lockande att bara använda men det går inte riktigt då det jordmagnetiska fältet inte är vinkelrätt riktat mot den horisontala ledningen. Vi behöver alltså det jo. Formler för magnetisk flödestäthet B. Då blir det magnetiska flödet, , en integral över ytan , där det magnetiska fältet genom små area element summeras. För många beräkningar på magnetiska kretsar är det. Heute verkaufen und Geld verdienen.


Vill man beskriva en permanentmagnet så är sambandet. B = f (H) nödvändigtvis mer komplicerat. Man brukar införa ytterligare en magnetisk fältstorhet. Magneten har ju en flödestäthet.


Formel: Förklaring: Gäller för konstant flödestäthet. Där födet infaller vinkelrätt mot den yta som beskrivs av arean. Vektorfält kan åskådliggöras med hjälp av pilar av olika längd och riktning eller med fältlinjer, där fältstyrkan är proportionell mot linjetätheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Zwave telldus

Allt från grafikkort till barebone. Vi har det du letar efter! Hitta din favorit och köp den idag! Rätt bildskärm för rätt ändamål. Här...